h

Zuinig gebruik van voorzieningen wordt afgestraft

26 november 2012

Zuinig gebruik van voorzieningen wordt afgestraft

Van de fractie: Geen enkel raadslid in Zutphen kan zich herinneren dat de gemeente gevraagd heeft om de geldigheid van de kortingspassen op de regiotaxi te beëindigen. Toch heeft Het Plein dit met onmiddellijke ingang gedaan.
Deze kortingspassen worden in het kader van de WMO verstrekt aan mensen met een handicapt die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De curieuze motivatie die Het Plein aanvoert in hun brief aan de 1100 gedupeerden is: “U heeft in het verleden niet voldoende gebruik gemaakt van deze voorziening”.

Als je, zoals de meeste gehandicapten in Zutphen, in de lastige situatie zit dat je minder dan € 40,- per week te eten hebt, staat het gebruik van deze kromme motivatie voor het besluit gelijk aan een klap in het gezicht. Eén SP hulpdienst-cliënt stelt: “Als je dagelijks met geld moet goochelen om rond te komen, heb je nauwelijks de kans om je familie en kennissen te bezoeken en om je sociale contacten te onderhouden. Met kunst en vliegwerk lukt het me om er jaarlijks twee of drie keer eventjes uit te kunnen. Dan scheelt het gebruik van de kortingspas toch wél mooi een paar euro’s. Het verschil is reizen met een volle maag of een lege maag” rondt hij zijn verhaal gelaten af.

De SP vindt dat door deze maatregel het toch al veel te grote sociale isolement van mensen met een gehandicapt nodeloos wordt vergroot. Desgevraagd kreeg de fractievoorzitter van de SP op het gemeentehuis te horen, dat het niet verstrekken van de weinig gebruikte passen (=< 10 per jaar!) de gemeente duizenden euro’s scheelt. Zoals uit het hierboven verhaal van de gedupeerde man blijkt, belemmert deze maatregel de mogelijkheid om fatsoenlijk in de maatschappij te participeren. Een doelstelling die bij Het Plein bovenaan het briefpapier prijkt.

De gemeente is het niet eens met de redenering dat het juist een voordeel is dat een pashouder spaarzaam gebruik maakt van deze voorziening. De gemeente stelt dat zonder de huidige noodzaak om te bezuinigen geen passen voor de regiotaxi ingetrokken zouden zijn, maar dat dat niet wil zeggen dat de pas nog terecht in het bezit van de pashouder is. "Het verstrekken van een nieuwe pas kost geld, maar het geringe gebruik, dat niet binnen de doelstelling van de WMO past, kost evengoed geld” aldus de gemeente Zutphen.

En zo lukt het de VVD en PvdA om samen, steen voor steen, het met zorg en strijd opgebouwde netwerk van voorzieningen voor mensen met een handicap, af te breken. Dit intrieste voorbeeld, dat maar liefst 1100 gehandicapte inwoners van Zutphen pijnlijk treft, is een typisch resultaat van de schandelijke normvervaging die op het moment tijdens het Rutte II-huwelijk met PvdA plaatsvindt.

U bent hier