h

Laaggeletterdheid screenen of subsidie opmaken?

14 december 2012

Laaggeletterdheid screenen of subsidie opmaken?

Veel uitkeringsgerechtigden met een buitenlandse achternaam hebben onlangs een brief van Het Plein ontvangen, waarin staat dat uit dossieronderzoek is gebleken dat de taal en de computervaardigheden van de geadresseerde verbeterd kunnen worden.

In de brief waarop het logo van het Europees Sociaal Fonds staat, worden gratis taalvaardigheidstrainingen, computercursussen en rekencursussen aangeboden. Iedereen is verplicht te komen.

Dinsdag 11 december was het dan ook een drukke dag op Het Plein. Bij binnenkomst moest iedereen tekenen. Alle paspoorten of ID kaarten moesten worden ingeleverd om kopietjes van te maken. Drie groepen van in totaal ongeveer 60 mensen moesten die dag aan deze laaggeletterdheid screening meedoen. De neerbuigende term: “ laaggeletterdheid screening” wordt overigens niét in de uitnodigingsbrief van Het Plein gebruikt, maar de functionarissen van Het Plein gebruikten deze term wel tijdens de voorlichtingsbijeenkomst, om de activiteit van de dag aan de genodigden te omschrijven.

Het was een zeer bont gezelschap dat moest komen opdraven. Onder hen was een geboren Zutphenees met wiens taalvaardigheid echt niets mis was en die door Het Plein een paar maanden geleden was ingehuurd om een website en een database voor Het Plein te ontwikkelen. Hij was echt niet de enige die niet kon begrijpen hoe uit het dossieronderzoek van Het Plein kon blijken dat zijn taal- of computervaardigheden opgepoetst moesten worden om zijn kans op werk te vergroten. Een vrouw die als tolk haar brood verdiende, begreep ook al niet hoe Het Plein uit dossieronderzoek kon opmaken dat er wat aan haar taalvaardigheid ontbreekt. Ook de participatiecoaches van Het Plein konden niet uitleggen hoe ze uit dossieronderzoek hadden opgemaakt wie wél en wie niét voor de verplichte cursus in aanmerking komt.

Het was knap onduidelijk allemaal. Maar ook dáár hadden de Plein functionarissen een antwoord op. Want na de 20 minuten durende introductie kon iedereen eventjes naar buiten komen, om aan een testje mee te doen en om een inschrijf formulier voor een cursus te ondertekenen. Dit “testje”duurde, staand aan tafel, voor niemand langer dan twee minuten. Op tafel lag een stapel voorgedrukte formulieren, waar alleen nog je e-mailadres op ingevuld hoefde te worden, en je hoogste opleiding. Onderaan het formulier moest worden getekend en de rest van het formulier moest blank blijven om later door de Plein-functionarissen zélf ingevuld te worden...

Een van de aanwezigen wilde een datum bij zijn handtekening op het formulier zetten. Maar hem werd gevraagd dit vooral niet te doen. Toen hij om een kopietje van het getekende inschrijfformulier vroeg, kreeg hij óók nul op rekest, want er was geen kopieerapparaat beschikbaar om een kopietje te maken....

De SP vindt het raar dat uitkeringsgerechtigden door Het Plein wordt gevraagd om onvolledig ingevulde inschrijfformulieren te ondertekenen. Het kopieerapparaat is wél beschikbaar om identiteitspapieren te kopiëren, maar niét beschikbaar als je een kopietje van het formulier mee naar huis wilt hebben (!?) Transparant is het allemaal niet. Het lijkt er meer op dat Het Plein snel nog even een subsidiepotje leeg moest draaien. Binnen een uur staat iedereen weer buiten. En nu maar hopen dat de training beter is dan de screening, want anders is dit Europese geld weggegooid geld.

U bent hier