h

SP stelt vragen over de plannen in gemeentelijk softdrugs distributie beleid.

3 december 2012

SP stelt vragen over de plannen in gemeentelijk softdrugs distributie beleid.

Van de fractie: Elders in het land zijn plannen om naast de al gebruikelijke identificatieplicht van bezoekers van coffeeshops, m.i.v. 1 januari 2013 óók van hen te verlangen een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) naar de coffeeshop mee te nemen. De voorzitter van de Zutphense SP, Lilian Steenvoort, heeft daarom schriftelijk aan het college van B&W gevraagd wat nu precies de plannen voor Zutphen zijn.

De kosten van een uittreksel GBA zijn afhankelijk van het doel waarvoor het wordt gebruikt. Als een uittreksel wordt gegeven voor een aanmelding bij het voortgezet onderwijs, kost het € 9,25. Als je een uittreksel moet hebben om je pensioen aan te vragen, is het gratis. De SP vindt het onzin om van coffeeshopbezoekers te verlangen een uittreksel uit het GBA te tonen. Op het identificatiebewijs van de bezoeker staat namelijk al duidelijk vermeld in welke gemeente de softdruggebruiker woonachtig is. Veel softdruggebruikers vinden het geen goed idee om zich bij de gemeente als softdrugs gebruiker te laten registreren.

De SP is bang dat het opwerpen van dit soort onnodige drempels de illegale handel in hard- en softdrugs stimuleert, zoals ook al met de introductie van de wietpas in andere delen van Nederland is gebleken.

Lilian Steenvoort stelt dat het (gedoog)beleid voor de verkoop van softdrugs in Zutphen al jaren lang zonder noemenswaardige problemen naar tevredenheid functioneert. Ze vindt het dan ook zinloos om de toch al overwerkte baliemedewerkers op het stadshuis er nog eens een extra taak bij te geven. Wordt vervolgd...

U bent hier