h

Ondernemers betwijfelen zin van nieuwbouw bij Broederenklooster

28 april 2013

Ondernemers betwijfelen zin van nieuwbouw bij Broederenklooster

Van de fractie: Uit het voorlopig resultaat van een SP enquête bij de ondernemers in Zutphen, blijkt duidelijk dat de overgrote meerderheid van de middenstanders in Zutphen vindt dat het borgen en conserveren van het bestaande erfgoed in Zutphen, de voorkeur verdient boven het plan van het Zutphens college om het stedelijk en een moderne kunst museum onder een dak samen te voegen.

Nienke Visschers, de woordvoerder voor het SP onderzoek meldt dat investeringen in het conserveren van de authenticiteit en de pittoreske kleinschaligheid van Zutphen, door de ondernemers van veel groter belang wordt geacht dan het investeren in nieuwbouw in een cultuurcluster naast het historische Broederenklooster. De tot dusver geïnterviewde ondernemers, stelt Nienke, herkennen de “synergie voordelen” die het cultuurcluster volgens het college zou brengen, niet. Eén ondernemer stelt dat Zutphen geen Arnhem of Amsterdam moet proberen te zijn. Maar juist uit moet gaan van haar eigen kracht die voortkomt uit een door de eeuwen gevormde unieke identiteit. “Dankzij het plan van het college zou heel veel moois gecentreerd worden op één enkele plek, en worden toeristen niet geprikkeld om de stad in te lopen, en al winkelend en verkennend haar schoonheid te ontdekken”, stelt een andere geïnterviewde ondernemer. “Je kan trouwens ook bij het Broederenklooster nauwelijks parkeren, dus moet het ook niet als het belangrijkste entreepunt voor toeristen worden gepresenteerd” vindt hij. Eén horeca ondernemer, die bang is van de mogelijke concurrentie van het grand café dat bij de nieuwe cultuurcluster is gepland stelt dat hij ook geen museum begint om extra klanten te trekken. “Schoenmaker blijft bij je leest” stelt hij. Visschers vindt het jammer dat er nog niet met ondernemers gesproken is over de gevolgen die de nieuwbouw van het Broederenklooster voor deze groep zal hebben.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het ontbreken van een VVV een groot gemis is in Zutphen. Binnen enkele weken rond de SP het onderzoek af. Aan de hand van het onderzoek zal de SP haar standpunten bepalen ten opzichte van alle onderwerpen die met ondernemerschap in Zutphen te maken hebben.

Zutphense ondernemers die de enquête nog niet hebben ingevuld, worden opgeroepen dat snel te doen via deze website.

U bent hier