h

De Burgerbalieblues

27 juni 2013

De Burgerbalieblues

Terugblik op de gebeurtenissen en (de democratische?) beslissingen rond de Burgerbalie in het Warnshuus.

Met de grootste protestbijeenkomst ooit in Zutphen (citaat Patricia Withagen) van juni 2012 in het Warnshuus, leek er een serieus begin gemaakt te zijn met de inspraak van de burgers voor het behoud van de Burgerbalie. Er was vanuit de Zutphense politiek grote belangstelling; veel raadsleden uit alle plaatselijke partijen waren aanwezig, zo ook wethouder Patricia Withagen, portefeuillehouder in deze.

De wethouder hield een toespraak waarin ze uitlegde dat volgens het College van Ben W het beter is alleen de Burgerbalie te sluiten, zodat het Warnshuus verder kon blijven bestaan. De beveiligingskosten en het bemannen van de Burgerbalie zijn nl. een behoorlijke kostenpost. Om de inwoners van Warnsveld enigszins tegemoet te komen is er een idee ontstaan om ervoor in de plaats een Servicebalie te installeren.

Vanuit het oogpunt van bezuinigingen is het de bedoeling om deze Servicebalie hoofdzakelijk te laten draaien op vrijwilligers. Men moet dan alleen voor het paspoort en rijbewijs naar het gemeentehuis in Zutphen. Er volgt hierop een heftige discussie, waarin duidelijk naar voren komt dat de Burgerbalie niet alleen door de Warnsveldse inwoners wordt gebruikt, maar ook door de bewoners van Leesten en zelfs door bewoners uit de Zuidwijken. Dat de aantrekkingskracht van de Warnsveldse Burgerbalie zo groot is, komt door het feit dat men hier nog gratis kan parkeren en vooral omdat de bereikbaarheid goed is.

We mochten met z’n allen (dik 300 aanwezigen) aan het werk om allerlei ideeën op klaarliggende kaartjes te noteren, om daarmee financiële mogelijkheden te creëren zodat het Warnshuus voor de toekomst open kan blijven. We hadden dan ook het gevoel dat er naar ons geluisterd werd en we hadden de hoop dat er toch nog een kans inzat dat de Burgerbalie in z’n huidige vorm open kon blijven.

Tijdens alle inspanningen en bijeenkomsten in de vorm van een forumvergadering, werd door vertegenwoordigers van het Comité Behoud van Voorzieningen Warnshuus en door die van de Dorpsraad ingesproken met absoluut goede argumenten om de Burgerbalie niet te sluiten. Het definitieve raadsbesluit was dan ook een grote teleurstelling en een klap in het gezicht van allen die pleitten voor het behoud van de Burgerbalie. Het college hoeft zich niet op de borst te kloppen met deze “overwinning”. Met verschil van één stem werd dit onzalige plan aangenomen.

Met de bewoners van Warnsveld is de SP van mening dat het er bij deze coalitie niet toe doet wat de burgers ook zeggen of welke oplossingen men aandraagt, want alles wordt zo van tafel geveegd. Het gemeentebestuur zet gewoon door, wat ze al vanaf het eerste moment van plan waren.

Het is niet de eerste keer dat de Warnsvelders zwaar teleurgesteld zijn in de het gemeentebestuur van Zutphen. Denk aan de gedwongen samenvoeging van ons Warnsveld bij Zutphen. Toen was ook ruim negentig procent tegen deze samenvoeging.

Maar de Warnsvelders zijn nog niet van plan op te geven, want het Actiecomité Behoud van Voorzieningen Warnshuus gaat gewoon door en zal zich blijven inspannen voor het behoud van het Warnshuus. Ze zullen goed in de gaten houden hoe het zich in september gaat ontwikkelen.

De vraag is: zijn de 4 uur openstelling per week wel voldoende? Geeft dat niet het probleem van lange wachttijden? Zo ja, wat gaat er dan veranderen? Of heeft het College daar geen boodschap aan?

U bent hier