h

Ondersteuning van dakloze mensen slecht geregeld in Stedendriehoek

1 augustus 2013

Ondersteuning van dakloze mensen slecht geregeld in Stedendriehoek

Hulpverleners in Zutphen die iemand willen helpen die dakloos is geworden, hoeven niet te proberen om bij Het Plein aan te kloppen voor ondersteuning. Officieel bestaan daklozen in Zutphen niet.

Als een dakloos burger zich onverhoopt voor hulp aanmeldt bij Het Plein wordt hij/zij steevast doorverwezen naar de gemeente Deventer, omdat er in de Stedendriehoek een afspraak zou zijn dat de gemeente Deventer dakloze mensen in de regio van een bijdrage in de kosten van levensonderhoud voorziet. Deze informatie werd gegeven door de hoogste ambtenaar die aan Het Plein is verbonden.

Het Plein in Zutphen wil voor dakloze hulpvragers echter geen verwijsbriefje uitschrijven voor de sociale dienst in Deventer. Ook kan Het Plein niet aangeven waar nu precies zwart op wit staat dat is overeengekomen dat Deventer bijdraagt aan de kosten van het levensonderhoud van dakloze mensen uit de Stedendriehoek regio.

Het maken van een telefonische afspraak bij de sociale dienst in Deventer lukt ook niet, want die ontkent juist weer in alle toonaarden dat er een dergelijke regeling voor de daklozen in de Stedendriehoek bestaat. Dus weigert men in Deventer gewoonweg een afspraak in te boeken. En zo wordt een hulpvrager van het kastje naar de muur gestuurd...

De SP vindt het onbegrijpelijk Het Plein blijkbaar niet in staat is, mensen met dergelijke ernstige problemen de weg te wijzen om tot een oplossing te komen. Gelukkig komt het in de praktijk (nog?) niet vaak voor dat mensen dakloos worden. Maar uniek is het probleem ook in Zutphen zeker niet.

U bent hier