h

Medicijn erger dan de kwaal

17 september 2013

Medicijn erger dan de kwaal

Maandagnacht 16 september om precies 23.55 uur vond voor het stadshuis een stille wake plaats, als protestsignaal tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet Rutte 2. Het is immers 5 voor 12! Deze demonstratieve actie was op korte termijn georganiseerd door de SP Zutphen om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen van het VVD-PvdA kabinet die maar liefst 60 procent van de bevolking in hun portemonnee treft.

medicijn erger dan de kwaal

Iedereen die meedeed aan het protest had van huis een waxinelichtje en een leeg jampotje meegebracht om voor het stadshuis in stilte een kaarsje te branden en zwijgend aan de alom gevoelde bezorgdheid uiting te geven. De lege potjes stonden symbool voor de lege zakken die dit kabinetsbeleid achterlaat. De kortzichtige bezuinigingspolitiek waar de SP altijd voor gewaarschuwd heeft, zorgt ervoor dat Nederland op bijna alle lijstjes inmiddels onderaan bungelt. Terwijl in de meeste landen in Europa de economie langzaam opkrabbelt, zakt Nederland steeds verder weg. Je kunt dus gewoon spreken van een falend economisch beleid in Nederland.

De gevolgen van dit beleid zijn in Zutphen goed merkbaar. Het jaarlijks gemiddeld persoonlijk inkomen in Zutphen (€ 27.300) is het laagste in de provincie Gelderland en ligt maar liefst € 1.000,- beneden het landelijk gemiddelde. Een kleine 6 procent van de beroepsbevolking is werkeloos en bijna 18 procent ontvangt een uitkering. “Die brandende kaarsjes vullen mijn maag niet!” riep een van de aanwezigen terecht gefrustreerd. Dat is natuurlijk zo, en dat kunnen we alleen veranderen via de stembus. Als het aan de SP ligt, mag er morgen een eind komen aan Rutte 2.

U bent hier