h

Gründemann: ‘PvdA zet sociale masker weer op’

23 januari 2014

Gründemann: ‘PvdA zet sociale masker weer op’

SP lijsttrekker Gründemann is zeer verbaasd over het standpunt dat de PvdA over de huishoudelijke hulp in hun verkiezingsprogramma heeft ingenomen. Daar staat namelijk dat zij de thuiszorg voortaan bestuurlijk willen aanbesteden. Precies dat wat de SP op 16 december 2013 in de raad voorstelde en waar de PvdA tegenstemde. 

“Dachten ze nou echt dat die truc niemand op zou vallen?” Aldus de verbaasde SP-lijsttrekker Gründemann. “De verkiezingen komen er aan en de PvdA zet zijn sociale masker weer op.”

Als gevolg van de aanbestedingsronde in de thuiszorg, ontstond er in Zutphen een waar ‘thuiszorgfiasco’. Mensen die in de thuiszorg werkten werden ontslagen of moesten gaan werken voor een veel lager loon. Mensen die zorg nodig hadden, kregen wederom een andere huishoudelijke hulp. Er ging nog veel meer mis, de SP maakte er een zwartboek over.

Om zo’n thuiszorgfiasco in de toekomst te voorkomen, diende de SP de motie in genaamd: ‘nooit meer aanbesteden in de thuiszorg’. In plaats van commerciële aanbesteding zou er via het zogenaamde bestuurlijke traject aanbesteedt moeten worden. Dat maakt het mogelijk om de arbeidsrechtelijke positie van de mensen die werken in de zorg te waarborgen. De motie werd verworpen. Onder andere de PvdA stemde tegen.

Tijdens zijn studie van het verkiezingsprogramma van de verschillende politieke partijen in Zutphen, ter voorbereiding op de debatten, ontdekte Gründemann dat de PvdA in tijden van verkiezingen blijkbaar een ander standpunt inneemt. Op pagina 11 van het PvdA verkiezingsprogramma las hij dat de Partij van de Arbeid nu ineens vóór het bestuurlijke traject was. “De PvdA schrijft in hun verkiezingsprogramma precies dát waar ze in praktijk tegen hebben gestemd. De verkiezingen komen er aan en de PvdA zet zijn sociale masker weer op. Met dat soort smerige trucjes is het terecht dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.”

De tekst uit het PvdA verkiezingsprogramma:      

“De zorgzame samenleving betekent voor de PvdA dat er vertrouwen          bestaat         tussen cliënt en zorgverlener en dat er oog is voor continuïteit. Marktwerking lijkt hiermee in tegenspraak. Mocht regelgeving ons er toch      toe dwingen om       commercieel aan te besteden dan willen wij dit via het zogenaamde bestuurlijke    traject organiseren, in plaats van via de open markt. Een bestuurlijke          aanbesteding kenmerkt zich door voortdurend overleg en maakt tussentijdse         bijsturing mogelijk, waarbij de arbeidsrechtelijke positie van zorgverleners          gewaarborgd wordt.”

 

U bent hier