h

SP Zutphen klaar voor de campagne

19 januari 2014

SP Zutphen klaar voor de campagne

Zaterdagmiddag 18 januari was de campagnedag van de SP afdeling Zutphen. De dag waarop de partij zich voorbereid op een knallende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. “Iedereen is er klaar voor,” aldus afdelingsvoorzitter en campagneleider Nils Müller, “19 maart wordt een feestje.”

Op de middag werd duidelijk wat de inzet van de SP is voor de gemeenteraadsverkiezingen: als de SP in het college komt wordt het Broederenkloosterproject teruggedraaid. Nils Müller: “Wij willen geen miljoenen kostend prestigeproject, maar menswaardige thuiszorg, een recreatiebad en kamerwoningen voor jongeren.”

De dag begon met een inleiding van de Groningse SP’er Peter Verschuren. Hij zat vanaf 1988 tot 2006 in de Groningse raad, en was vanaf 2006 tot 2010 wethouder. Daar heeft hij actief bijgedragen aan veel succesvolle campagnes. Naar aanleiding van zijn inspirerende verhaal gingen de Zutphense SP’ers zelf aan de slag met het bedenken van goede campagne ideeën. Daarna volgde een vraaggesprek met de eerste vier kandidaten op de lijst. De middag werd afgesloten door een toespraak van lijsttrekker Engbert Gründemann (zie hieronder).

Wil je meehelpen om de SP in Zutphen groter te maken? Meld je dan aan voor de campagneploeg door te mailen naar zutphen@sp.nl !

 

Toespraak lijsttrekker Engbert Gründemann

 

Beste Mensen,

Het is een goed gebruik om de lijsttrekker bij het begin van de verkiezingscampagne te vragen om een toespraakje te houden. De goedwillende mensen om me heen hebben beschikt dat ik het moet gaan hebben over hoe de SP het verschil gaat maken. Maar vóórdat ik het daar over ga hebben wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om het enthousiaste en sterk verjongde SP bestuur te bedanken voor haar vertrouwen in mij en haar besluit om de ALV te vragen mij als lijsttrekker te benoemen.

Toen ik na jarenlange omzwervingen in het buitenland in begin 2007 naar Nederland terugkeerde, had ik een sterke behoefte om mijn geboorteland te herontdekken. Vóórdat ik naar het buitenland vertrok was ik als dienstplichtige betrokken bij het werk van de soldatenvakbond VVDM, maar ik had gedurende mijn 30 jaar afwezigheid, slechts zijdelings de Nederlandse politieke ontwikkelingen gevolgd.

Natuurlijk kende ik de SP. Toen ik mijn verpleegopleiding deed had ik een vriendin en vrienden in Schaijk. Om hen met het openbaarvervoer te bezoeken reisde je via Oss en kon je de roemruchte fabrieken waar mannelijke arbeiders borstjes kregen van het werk dat ze deden, nauwelijks missen. Mijn moeder in Woerden was tot haar dood lid van de SP. En toen ik terugkwam in Nederland, en bij mijn zuster in Bronckhorst neerstreek, was een van mijn eerste daden het lid worden van deze intrigerende linkse club, die met een slim afdrachtmechanisme  politici geïnteresseerd in zelfverrijking op afstand houdt, en tegelijkertijd de partij voorziet van een duurzame inkomstenbron.  Voor de leden, door de leden. Dat is de SP.

Mijn eerste politieke actie bij mijn in terugkeer in Nederland was het organiseren van een goed bezochte voorlichtingsbijeenkomst over het megavarkensstal bouwplan van een uit Zutphen weggesaneerde varkensboer in Halle Heide. 

Nadat ik 9-maanden “Work First” werkervaring had opgedaan op de postafdeling bij de Delta, en naar Zutphen verhuisde raakte ik alhier betrokken bij het werk van de SP Hulpdienst en de fractie. De afdeling was herstellende van de negatieve effecten van het vertrek van Johan Luijendijk naar GroenLinks, en werd met man en macht in stand gehouden door een klein groepje “oude getrouwen” die vanaf het prille begin bij de SP in Zutphen betrokken zijn geweest. Het fractievoorzitterschap werd waargenomen door de nestor Hans Kosters, de allereerste SP voorzitter in Zutphen. En Lillian Steenvoort werd toen klaargestoomd om na de verkiezingen zijn opvolger te worden.

Onder het inspirerende leiderschap van Johan Oonk, begonnen we de afdeling te versterken en nieuw bloed aan te trekken. Aan de cynici die beweerde dat je in een stad zonder HBO opleiding of universiteit zoals Zutphen nooit geen sterke SP jongeren afdeling kon starten, bewezen we het duidelijke tegendeel. ROOD werd een feit in Zutphen, en de SP kwam weer regelmatig in de krant.

In goede samenwerking met ROOD kregen we een forumvergadering vol met gefrustreerde huurders van Kloppers op de publieke tribune. En de SP in Zutphen begon langzaamaan meer smoel te krijgen. Jan Marijnissen, die volgens de historici ooit beweerde dat er in Zutphen nooit wat gebeurde, kwam nu zelfs naar Zutphen toe om een filmpje te maken over ROOD. En onze ROOD voorzitter kreeg zo’n zee met werk voor het landelijke ROOD en de SP over zich heen, dat zijn ouders zich serieuze zorgen over de voortgang van zijn studie begonnen te maken.

Door kei hard te werken, in de buurt, op straat en in de raad en door onze collectieve inzet hebben we met zijn allen de afgelopen jaren de SP afdeling  weer uit een diep dal getild.  Zowel de fractie als het bestuur zijn aanzienlijk verjongd, en we hebben nu een actieve kerngroep van SP leden die op alle mogelijke manieren helpen en hun schouders zetten onder het afdelingswerk. We kunnen nu met recht zeggen dat we niet alleen de intentie hebben om een verschil te maken, maar ook de organisatorische capaciteit en menskracht om deze intentie te realiseren.

En er moet veel, heel veel gebeuren. In het kader van de bezuinigingen in Den Haag, krijgt de gemeente nieuwe taken toebedeeld, die we geacht worden beter uit te voeren dan voorheen het geval was, maar met veel minder geld.

Hoewel bijna een vijfde van de gezinnen in de bevolking met deze transities te maken zal krijgen hebben de dagelijkse gebruikers van deze regelingen geen verifieerbare beleidsinvloed op Het Plein. De gemeenschappelijke regeling tussen Zutphen en Lochem belast met het uitvoeren van de gemeentelijke taken in het sociale domein.

De SP zal zich inzetten  om via de verordeningen die de WMO en Cliëntenraad reguleren, de gebruikers van deze regelingen daadwerkelijk invloed te geven op het dagelijks beleid van Het Plein. De voorzitters van beide raden moeten een permanente zetel krijgen in de directie van Het Plein, zodat hun stem eindelijk gehoord gaat worden waar die gehoord moet worden.

Als enige partij in Zutphen zijn we vanaf dag één tegen het realiseren van de ambitieuze nieuwbouwplannen naast de Broederenkerk op het Gideon plein geweest. En ik kan jullie op een briefje geven dat als de SP er na de verkiezingen wat aan kan doen, dat dit idiote plan niet zal worden gerealiseerd, maar voorgoed in de doofpot verdwijnt.

Sinds jaar en dag loopt de SP te hameren op de noodzaak om minstens 30% van die nieuwbouw in Zutphen, bereikbaar te maken voor mensen met lage inkomens. Hoewel deze beleidsintentie is overgenomen in de woonvisie van Zutphen, wordt hij als puntje bij paaltje komt, niet gerealiseerd. In nieuwbouwwijk Leesten is het aantal huurwoningen slechts 17 procent volgens de manager van woonbedrijf Iedereen.

Nieuwe gemeentelijke garanties voor nieuwbouw door Iedereen of Woonbedrijf Warnsveld, zullen alleen worden gegeven als het woonbedrijf akkoord gaat direct met haar huurders via huurderbelangenorganisaties over hun welbevinden te overleggen. Huurderplatforms, functioneren niet bevredigend en maken de afstand tussen de huurder en verhuurder veel te groot.

Geschikte leegstaande  panden in de stad zullen waarmogelijk ingezet gaan worden om huisvesting te bieden aan jongeren en eenpersoonshuishoudens. En het nieuwe zwembad zal een plezierige plaats zijn voor jong en oud, om zowel te zwemmen als te recreëren.
Mijn inschatting is dat de PvdA sterk moet gaat inleveren met de aanstaande verkiezingen en dat zowel het CDA en de SP als winnaars uit de bus gaan komen.  In het verleden hebben we wel eens drie zetels in de raad gehad. En nu, sinds we zo stevig gegroeid zijn wordt minimaal vier zetels het doel. 

We gaan ons met het team dat vandaag aan jullie is voorgesteld inzetten voor een 100 procent sociale gemeente Zutphen. Hoe meer SP’ers in raad, hoe meer we kunnen beteken op straat. Ik heb zin in de campagne, en vertrouw erop dat we met jullie steun, jeugd en enthousiasme in staat zullen zijn om in Zutphen de menselijke maat voorop te stellen. Samen maken we Zutphen weer 100% sociaal.

U bent hier