h

Terugblik: succesvolle actie voor skatebaanverlichting

16 maart 2014

Terugblik: succesvolle actie voor skatebaanverlichting

De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij. En dat is te merken. Alle partijen hebben ineens grote ideeën om Zutphen beter te maken, en de jongeren spelen deze campagne een grote rol. 

“Alle partijen roepen dat ze iets willen doen voor jongeren in Zutphen,” zegt Ellis Müller, nummer 5 op de kandidatenlijst. “De SP is de enige partij die het niet bij mooie woorden houdt, maar ook al heeft laten zien dat zij samen mét jongeren verandering weet te maken. Denk maar aan de skatebaanverlichting op The Canyon.”

Het is alweer ruim een jaar geleden dat de skaters rondom de skatebaan aan het graven waren om hun skatebaanverlichting te plaatsen. Ze hadden toen samen met ROOD, de jongerenvereniging van de SP, twee jaar lang actie gevoerd voor de verlichting. Samen met BMX’er Lobé Sipayung, een van de kartrekkers van deze actie, blikken we terug op die tijd.

BMX’er Lobé SipayungBMX’er Lobé Sipayung

Waarom is de skatebaanverlichting zo belangrijk?

“Toen de skatebaanverlichting er nog niet was, waren er ‘s avonds nooit skaters op de skatebaan. Het was gewoon te donker om iets te kunnen zien.  Nu de verlichting er wel is, wordt er bijna elke avond gebruik gemaakt van de skatebaan. De verlichting is niet alleen voor de lokale skaters voordelig, maar ook voor bezoekers van buiten Zutphen. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat mensen uit andere delen van Nederland of zelfs uit Duitsland of België de skatebaan komen bezoeken. Voor hen is het ook fijn als ze wat langer kunnen blijven in de avond, vooral als ze van ver komen. De drukte op een avond op The Canyon verschilt, maar soms is er wel twintig man.”

Wat vind je van ROOD?

“Zonder ROOD zouden wij dit plan nooit hebben kunnen realiseren. Daarbuiten was  het ook altijd een leuke samenwerking met ROOD. Bij alle acties die gevoerd zijn was het altijd gezellig. Kortom, ROOD heeft veel voor ons en het project betekend.”

Hoe kijk je terug op deze tijd van twee jaar actie voeren?

“Een van de leukste dingen van de hele actie vond ik, dat we met  40 skaters de gemeenteraad hebben bijgewoond. Dat vond ik toen erg indrukwekkend en ik denk dat dit ook wel invloed moet hebben gehad op de mensen in de gemeenteraad. Ook het zelf plaatsen van de skatebaanverlichting  vond ik leuk. Het graven en beton gieten was iets minder. Het idee dat je zelf een bijdrage hebt geleverd aan een plek waar je bijna dagelijks bent voelt wel goed.”

 

 

U bent hier