h

Formatie liberale coalitie mislukt; formatie sociale coalitie begonnen

27 april 2014

Formatie liberale coalitie mislukt; formatie sociale coalitie begonnen

Sinds enkele dagen doet de SP weer mee aan de coalitieonderhandelingen. “De formatie van een liberale coalitie is mislukt, nu is de weg vrij voor een sociale coalitie,” aldus Engbert Gründemann, fractievoorzitter en onderhandelaar van de SP.

Begin deze maand zette informateur Pieter van Veen de SP buitenspel. De SP mocht niet meer meedoen aan de coalitieonderhandelingen, waardoor de Rijksbezuinigingen op zorg één op één zouden worden doorgevoerd en het Broederenkloosterproject (nieuwbouw op het Gideonplein) door zou gaan. “Deze liberale coalitie had door Zutphen een kille, rechtse wind laten waaien.”

Inmiddels is de formatie van dat liberale college mislukt. Onder leiding van de nieuwe formateur André Oldenkamp (ChristenUnie) wordt de mogelijkheid van een sociale coalitie onderzocht.

“We zijn blij om weer aan tafel te zitten en om samen met het CDA, de CU, BbZW en de PvdA te kijken hoe we Zutphen in tijden van tegenspoed toch menselijk en sociaal kunnen houden.”

Er geldt op dit moment weer een pers- en radiostilte voor deze tweede fase van de coalitieonderhandelingen. Het is nog onbekend hoe lang de onderhandelingen gaan duren. Uiteindelijk gaan de leden van de SP erover of de socialisten voor het eerst in Zutphen deel gaan uitmaken van het college of niet.

U bent hier