h

Informateur plaatst SP op 'reservebank'

9 april 2014

Informateur plaatst SP op 'reservebank'

De SP is door informateur Pieter van Veen op de ‘reservebank’ geplaatst. Dat betekent dat er voorlopig niet meer met de SP gepraat wordt in de coalitieonderhandelingen. Oorzaak: de SP wil de nieuwe bezuinigingen uit Den Haag op zorg verzachten en ook met het Broederenkloosterproject stoppen. De SP hoopt alsnog gevraagd te worden weer mee te praten.

 Rijksbezuinigingen sociale domein een-op-een doorvoeren

Het Rijk maakt de gemeenten binnenkort verantwoordelijk voor een hele hoop zaken. Tegelijkertijd wordt er op die zaken fors bezuinigd.  ‘We verlenen de zorg met de budgetten die we ontvangen’ staat kordaat in het conceptstuk van de informateur. De SP voelt daar niets voor, omdat er 40% bezuinigd op de budgetten voor zorg en 15% op de budgetten jeugdzorg. De socialisten vinden dat het niet zo kan zijn dat mensen zonder zorg komen te zitten omdat de andere Zutphense politieke partijen die bezuinigingen gewoon een-op-een willen doorvoeren. De SP wil juist de mogelijkheid verkennen de bezuinigingen aan te vullen en betreurt het dat hierover geen afspraken konden worden gemaakt tijdens de onderhandelingen. SP-onderhandelaar Engbert Gründemann:

"Als er onverantwoord bezuinigd wordt op zorg en er problemen ontstaan, dan willen wij dat proberen bij te plussen met bezuinigingen op andere uitgaven in Zutphen. Liever geen gratis alcohol drinken in de Burgerzaal op kosten van de belastingbetaler, of geen geruisarm asfalt op de IJsselkade, of stadsgroen dat minder onderhouden wordt, dan hulpeloze bejaarden in de stad die zonder hulp in eenzaamheid verkommeren.”

Gemeenten zouden de bezuinigingen op de Huishoudelijke Hulp moeten realiseren door goedkoper aan te besteden en minder uren aan patiënten toe te wijzen. Zo’n  ‘goedkopere aanbesteding’ leidde een jaar geleden tot een thuiszorgfiasco in Zutphen, waardoor tientallen huishoudelijke hulpen op straat kwamen te staan of voor veel minder loon moesten werken. 

Ook de bezuiniging op Jeugdzorg heeft waarschijnlijk desastreuze gevolgen, niet alleen voor de Jeugdzorg zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de Zutphense scholen die door de wet ‘Passend Onderwijs’ juist intensiever moeten gaan samenwerken met Jeugdzorg.

 Het Broederenkloosterproject gaat door

Tijdens het eerste gesprek al bleek dat alleen de SP een punt maakte van het Broederenklooster. De informateur, samen met alle andere partijen, vond het geen enkel probleem om de nieuwbouw door te laten gaan. Gründemann stelt:

“Wij hebben op dit punt een flinke scheut water bij de wijn gedaan, zodat we mee konden blijven praten. Wij voelen er niet veel voor, maar we willen best onderzoeken of het mogelijk is de verschillende musea samen te clusteren in één, al bestaand, gebouw, zodat nieuwbouw op het Gideonplein in ieder geval niet doorgaat. Mits deze museumsamenvoeging een bezuiniging oplevert, natuurlijk. Dat is een zwaar compromis voor ons, maar zelfs dat maakte weinig indruk op de andere partijen.”

Hij hoopt nog altijd dat de SP weer gevraagd wordt mee te praten.

U bent hier