h

SP: ‘Zonde om weer van voren af aan te beginnen’

22 mei 2014

SP: ‘Zonde om weer van voren af aan te beginnen’

Woensdagavond is in de vergadering met de 9 fractievoorzitters van de Zutphense gemeenteraad besloten een nieuwe informateur te zoeken. Deze informateur moet een nieuwe brede informatieronde starten. Daarmee wordt het coalitieakkoord van Burgerbelang, SP, PvdA en CDA/CU, dat zo goed als rond was, overboord gekieperd. De SP vindt het zonde.

De SP is de op één na grootste partij en de grootste winnaar van de verkiezingen. Hen wordt de kans om nu het voortouw te nemen in de onderhandelingen ontnomen.

De SP vindt het zonde als de informatie wéér van voor af aan moet beginnen en wil de klus af maken.

“Het concept-coalitieakkoord was bijna rond. We zouden het wat ons betreft als basis kunnen nemen en vervolgens met alle partijen in de gemeenteraad gesprekken kunnen voeren over de voorwaarden om mee te doen aan dit akkoord.”

Aldus SP-onderhandelaar Engbert Gründemann

Terwijl iedereen zegt vaart te willen maken met de formatie, pleit een meerderheid van de partijen toch weer voor een nieuwe tijdrovende brede informatieronde. De socialisten vinden dat onnodig, omdat er al een breed gedragen akkoord ligt. “Het is zonde van de tijd,” aldus Gründemann, “omdat de PvdA heeft aangegeven inhoudelijk achter het akkoord te staan, zou een verdere uitwerking van het huidige conceptakkoord op breed draagvlak in de raad kunnen rekenen.”

De eerste formatiepoging werd geleid door Burgerbelang. Zij stelden informateur Pieter van Veen aan. Toen hier de stekker uit getrokken werd, is Burgerbelang de tweede formatiepoging gestart met de SP, PvdA en CDA/CU. Hoewel de SP als tweede partij van Zutphen nog niet de kans heeft gekregen om de (in)formatie te leiden, heeft het presidium (vergadering tussen fractievoorzitters) besloten dat er een nieuwe informateur moet komen die een nieuwe informatieronde moet starten. De SP legt zich daar met tegenzin bij neer. "Democratie is democratie," aldus Gründemann, "maar we blijven het wel onnodig en zonde vinden om opnieuw te beginnen."

U bent hier