h

Begeleidingscommissie Broederenklooster bekend

22 augustus 2014

Begeleidingscommissie Broederenklooster bekend

Wethouder Annelies de Jonge (PvdA) maakte woensdag bekend wie er in de begeleidingscommissie voor het Broederenklooster zullen komen. De begeleidingscommissie heeft de taak om gevraagd en ongevraagd advies te geven over de mogelijke varianten voor het Broederenkloosterproject.

De SP voerde de afgelopen jaren fel actie tegen het omstreden plan voor nieuwbouw op het Gideonplein. “Op een oorlogsmonument bouw je geen duur museum,” vindt fractievoorzitter Ellen Verhoog nog steeds, “er zijn zat alternatieven die niet eens onderzocht zijn”. Toch werd vlak voor de verkiezingen besloten de bouw te starten. Het besluit leek vast te staan, en dat ‘besluit-Broederenklooster’ zat de SP zodanig dwars dat de partij de belofte maakte dat ze het besluit zouden terugdraaien als zij in het college kwamen.

De SP werd net als BurgerBelang (dat inmiddels uit elkaar is gevallen) met 5 zetels de grootste partij van Zutphen en tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe college werd het omstreden ‘besluit-Broederenklooster’ een heet hangijzer. Na slepende onderhandelingen kwam de voltallige raad met een gezamenlijk initiatiefvoorstel om het besluit-Broederenklooster op te schorten en eerst twee alternatieven te onderzoeken, onder begeleiding van een commissie.

De namen van de leden van die commissie zijn nu bekend. Wim van Gelder is voorzitter van de Muzehof en wordt de voorzitter van de commissie. Anne Doppen heeft museologie en kunstgeschiedenis gestudeerd. Aart van der Houwen was directeur van de Kamer van Koophandel. Vincent Peppelenbosch is werkzaam in de cultuursector.

In december buigt de raad zich over de alternatieven. Ellen Verhoog:

“Ik wens de commissie veel wijsheid toe. Zij hebben de belangrijke taak op zich genomen om één van de meest omstreden kwesties uit de Zutphense politiek van de afgelopen jaren tot een goed einde te brengen. Dat is moedig van ze en daar verdienen ze alle lof voor.”

 

U bent hier