h

Exit plan Broederenklooster?

19 november 2014

Exit plan Broederenklooster?

De komst van het Broederenkloosterproject lijkt steeds minder kansrijk. De bestuurders van Zutphen hebben vandaag bekend gemaakt dat zij het meeste heil zien in een alternatief. Ook de provincie is positief.

 

“Het kan gek gaan”, zegt SP-raadslid Mathijs ten Broeke, “nog geen jaar geleden verklaarden mensen ons voor gek toen we zeiden dat we dat Broederenkloosterproject na de verkiezingen wilden stoppen en dat het ons niet uitmaakte dat de gemeenteraad al vóór had gestemd. En nu is het eindelijk zo ver: serieuze alternatieven zijn onderzocht en daar gaat de voorkeur van veel raadsleden naar uit. Het ziet er naar uit dat wij onze verkiezingsbelofte kunnen inlossen.”

In oktober 2012 begon een lange strijd van de Zutphense bevolking en de SP tegen de komst van het miljoenen kostende museum dat geplaatst zou moeten worden op het Gideonplein, precies op de plek van een oorlogsmonument. Actiecomité ‘Stop het Broederenkloosterproject’ werd opgericht en bestond uit een bond gezelschap van allerlei tegenstanders van het project. Ludieke acties, petities, enquêtes, alles werd gedaan om dit onzinnige plan te stoppen.

 

“Trots als een pauw zijn we,
zo’n opsteker kunnen we goed
gebruiken deze dagen”

 

Niets leek de voormalige bestuurders van Zutphen nog tegen te kunnen houden. Met een klein verschil van 16 stemmen voor en 13 stemmen tegen, stemde de Zutphense gemeenteraad eind februari, twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen, diep in de nacht in met de komst van het museum op het Gideonplein..

Direct daarop maakte de SP het project tot inzet van de verkiezingen. De SP maakte de belofte niet deel uit te zullen maken van het college van Burgemeester & Wethouders als het Broederenkloosterproject niet van de baan ging. In de eerste onderhandelingsronde werd winnaar SP daarom al snel uit de onderhandelingen gezet, maar uiteindelijk besloot de gehele gemeenteraad het plan op te schorten en eerst serieus de alternatieven onderzoeken. 

Nu blijkt één alternatief vele malen beter dan het oude plan: het plan om een museum te bouwen in het voormalige SSR-pand aan ’s-Gravenhof, waarbij de bibliotheek in de Broederenkerk behouden blijft. De bestuurders van Zutphen hebben hun voorkeur voor dit plan uitgesproken.

“Trots als een pauw zijn we, zo’n opsteker kunnen we goed gebruiken deze dagen. Maar we weten hoe gek het kan gaan, daarom juichen we niet te vroeg. Dat doen we pas als het besluit over een paar weken definitief wordt." 

 

Foto: Mathijs ten Broeke
Het voormalige SSR-gebouw aan de Kuiperstraat, waar de Zutphense musea in gehuisvest zouden worden als een van de alternatieve plannen doorgaat. Foto genomen vanuit het schelpenkoepeltje.

U bent hier