h

SP-wethouder en fractie ervaren te weinig vertrouwen

16 november 2014

SP-wethouder en fractie ervaren te weinig vertrouwen

De SP fractie en de SP wethouder Gründemann stappen uit de coalitie. Zondagmiddag heeft wethouder Gründemann per direct zijn ontslag ingediend bij burgemeester Gerritsen. De SP-wethouder krijgt geen ruimte om zelf de regie te voeren op het beleid waar hij verantwoordelijk voor is. “Ik weiger nog langer een speelbal te zijn”, aldus Gründemann.

De afgelopen dagen is er veel ophef ontstaan rondom het functioneren van wethouder Gründemann. “Ik deed het niet goed in de debatten over het AZC,” aldus de SP-wethouder, “presenteren is niet mijn sterkste kant. Dat is nog moeilijker als je niet zelf de regie voert op het dossier dat je presenteert.”

Na de ophef de afgelopen weken in de media  besloot de SP-wethouder de regie op het AZC dossier te pakken, zodat hij in de raadsvergaderingen en naar de inwoners beter beslagen ten ijs kon komen. Dit was zelfs op verzoek van de coalitiegenoten, maar het werd niet geaccepteerd binnen het college. Gründemann had op het stadhuis weinig te zeggen over het AZC, terwijl hij door de raad en inwoners van Zutphen wel verantwoordelijk werd gehouden.

Foto: SP
“Ik wil de inwoners van Zutphen recht in hun ogen aan kunnen blijven kijken. Dat kan ik niet als ik beleid moet verantwoorden waar ik zelf niet voor verantwoordelijk mag zijn. Ik werd niet op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken omtrent de bestuursovereenkomst met het COA. Ik mocht niet open en transparant zijn. Ik mocht niet eens CC-tjes krijgen van wezenlijk mailverkeer tussen mijn ambtenaren en het COA."

SP-fractievoorzitter Ellen Verhoog is geschokt over de gang van zaken: “We hebben de afgelopen dagen veel gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Merkwaardig genoeg hadden zij juist kritiek op het gebrek aan regie dat Engbert op dit dossier had en er was ook veel kritiek op zijn presentatievaardigheden. Die kritiek was terecht. Engbert is niet bepaald de Great Communicator. Hij is een no-nonsense politicus. Een dossiervreter met hart voor de zaak. Engbert was al enige tijd bezig om door middel van coaching en training zijn presentatievaardigheden te verbeteren en met de coalitiegenoten werd afgesproken dat hij meer regie zou nemen op zijn dossiers.”

Daarom heeft hij op een speciaal bijeengekomen collegevergadering afgelopen vrijdag de regie over het AZC-dossier gevraagd door middel van een 8-stappenplan. Dat ging voor de rest van het college te ver. Zij wilden juist niet dat Gründemann meer regie nam. Tijdens dit collegeoverleg en een bijeenkomst van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen hebben Engbert Gründemann en Ellen Verhoog geconstateerd dat er geen vertrouwen is in de SP-wethouder.

De SP was liever doorgegaan in het stadsbestuur, maar dat is volgens fractievoorzitter Ellen Verhoog geen optie.

“Als onze wethouder moet functioneren als een speelbal van de rest van het college is er geen sprake meer van ‘krachten bundelen’. Dat betekent dat niet alleen onze wethouder niet serieus wordt genomen, maar de hele SP niet. Uit de coalitie stappen is onze enige optie.”

U bent hier