h

Afspraken AZC: veiligheid en communicatie voorop

14 januari 2015

Afspraken AZC: veiligheid en communicatie voorop

Een controleerbare instroom, de mogelijkheid om in te grijpen en goede communicatie met de buurt. Met deze afspraken kan de SP achter de overeenkomst staan die burgemeester en wethouders met het COA hebben voorbereid. Maar mooie woorden zeggen in de politiek niet veel, de SP blijft alle stappen nauwlettend volgen en blijft de mensen om wie het gaat opzoeken.

Rondom de komst van het asielzoekerscentrum is al veel discussie geweest, veel frustratie en verwijten naar elkaar. Het is belangrijk deze zaken ook te kunnen relativeren en stil te staan bij waar het eigenlijk om gaat: mensen die hebben moeten vluchten en vaak alles hebben moeten achterlaten. Deze mensen zijn op zoek naar veiligheid en een dak boven hun hoofd. Gelukkig staat voorop dat deze mensen geholpen moeten worden.

Foto: SP
De adviesgroep heeft altijd laten weten niet tegen een asielzoekers-centrum te zijn. Sterker nog, ze pleit juist voor een goede en veilige opvang voor de vluchtelingen. En ook de rest van Zutphen geeft grotendeels aan dat een asielzoekerscentrum welkom is in Zutphen. Zo kan het azc ook een mooie plek krijgen in de buurt.

De SP vindt het ook belangrijk dat Zutphen de verantwoordelijkheid draagt voor de opvang van asielzoekers. Maar ook belangrijk is dat er draagvlak en draagkracht is, vooral in de omliggende buurt.  Raadslid Ellis Müller:

“Het azc dat in Zutphen komt is niet binnen een jaar weer weg, maar moet langere tijd mee. Dit kan alleen succesvol worden als er voldoende draagvlak onder de omwonenden is. Wij hebben  makkelijk praten, de buurt krijgt er in praktijk mee te maken. Hen moeten we serieus nemen, want zonder draagvlak zal de komst van een asielzoekerscentrum op de lange termijn floppen. Dat is voor niemand goed. Om die reden vragen we de buurt, de omwonenden, blijf betrokken en geef aan als het niet goed gaat.”

Een asielzoekerscentrum waar vluchtelingen goed opgevangen worden, waar de buurt tevreden is en de rest van Zutphen achter het plan blijft staan, kan er komen als de nadruk gelegd wordt op het voorkomen van excessen en het beheersen van veiligheid. Hiervoor hoeven de aantallen asielzoekers niet de boventoon te voeren. Helaas zijn er de afgelopen maanden teveel momenten  geweest dat de communicatie tussen de buurt, het college en het COA te wensen overliet en is er veel verwarring ontstaan. De SP weet als geen ander hoe frustrerend dit kan zijn en heeft er zelf een wethouder aan verloren.

Duidelijke communicatie, elkaar serieus nemen en samenwerken zijn de belangrijkste aspecten.  De instroom fase zal 3 tot 4 maanden duren en kan uitlopen naar 6 maanden. In deze tijd zullen er 759 vluchtelingen zijn in het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee. Dit is een forse instroom, het is noodzakelijk hier grip op te krijgen bij eventuele excessen of onveiligheid.

Het college geeft de garantie onmiddellijk te kunnen reageren als er een incident plaatsvindt waarbij de veiligheid in het geding komt. Zij kan eenzijdig ingrijpen en de instroom meer faseren en zelfs helemaal bevriezen. Dat hier geen toestemming van het COA voor nodig is is erg belangrijk, want deze organisatie heeft andere belangen dan die van de mensen in Zutphen. Ook kan het college eenzijdig de beslissing maken het asielzoekerscentrum voor kortere tijd te laten bestaan of zelfs te sluiten.

In het omwonendenoverleg wordt met elkaar beslist wat excessen zijn. Ontzettend belangrijk is dat dit goed wordt vastgesteld. De SP hoopt dan ook dat de omwonenden hier aan mee willen doen. 

U bent hier