h

SP geschokt: wethouders verhogen eigen salaris

7 januari 2015

SP geschokt: wethouders verhogen eigen salaris

De wethouders van Zutphen willen hun salaris met € 1305,95 verhogen. Zij gaan van een bruto inkomen van € 5.223,70 naar € 6.529,63 (exclusief vakantiegeld et cetera). De SP is geschokt. "Wethouders krijgen meer dan genoeg aan salaris. Het is schandalig dat zij zichzelf in deze tijden nog meer willen verrijken."

De SP pleit al langer voor een lager wethoudersalaris. Omdat dit wettelijk niet mogelijk is, is bij de college-onderhandelingen afgesproken dat wethouders aangesteld worden voor 80% maar zich voor 100% inzetten, onder meer door veel op straat zichtbaar te zijn. "Ik schrik er van dat de wethouders, na het vertrek van de SP wethouder, nu tóch 100% van hun salaris opeisen," aldus Nils Müller, voorzitter en onderhandelaar van SP Zutphen.
 


"Dit geld kan beter besteed worden aan armoedebestrijding, zorg of onderwijs"


 

"Een basisschoolleerkracht met dezelfde jaren ervaring als de langst zittende wethouder van dit college (5 jaar, Patricia Withagen) ontvangt gemiddeld €2.650,-. Een Zutphense wethouder verdient bijna twee keer zoveel,” aldus SP-voorzitter Nils Müller, “zelfs een huisarts verdient met gemiddeld € 4.200,- minder dan de wethouders. Nu vind ik €5.223,70 al een gigantisch bedrag, maar het wethouderschap is dan ook niet zomaar een baan. Het hoort een roeping te zijn. Daar mag wel een salaris tegenover staan, maar dat salaris is niet het enige waarvoor je in de politiek hoort te zitten."

"Waar ik van schrik is dat de wethouders hun salaris niet genoeg vinden en dat zij hun eigen salaris willen verhogen met nog eens €1.305,95 euro per persoon! Zeker in deze tijd waarin er overal op bezuinigd wordt is dit echt not done. Blijkbaar is er geld over voor een forse salarisverhoging die echt niet nodig is. De SP vindt dat dit geld beter aan armoedebestrijding, zorg of onderwijs kan worden besteed. Alle kleine beetjes zijn daar nu broodnodig."


  • De genoemde cijfers over de wethoudersalarissen zijn te vinden op deze site van de overheid

U bent hier