h

Hierom stemt SP tegen verhoging wethouderssalaris

30 maart 2015

Hierom stemt SP tegen verhoging wethouderssalaris

Foto: SP Zutphen

Niet voor niets blijft de SP in Zutphen bij haar standpunt dat de salarissen voor wethouders niet verhoogd moeten worden. In zoveel sectoren worden loonoffers geëist en vallen ontslagen, en voor bestuurders zou het vanzelfsprekend zijn om de royale bezoldiging uit te bouwen naar extra royaal? De SP zou de SP niet zijn als zij hiermee instemt.

Het wethouderschap is niet zomaar een baan. Het is een roeping, waar passie voor nodig is. En de Zutphense wethouders hebben ieder ook duidelijk gemaakt met hoeveel passie en bezieling zij hun werk uitvoeren. Dat spraken zij letterlijk uit in de raadsvergadering vorige week, maar belangrijker nog; dat ervaren we ook. En natuurlijk moet er tegenover dat werk ook een mooi salaris staan. De SP staat vooraan in de strijd voor eerlijk loon voor eerlijk werk. Van eerlijk loon is in dit geval ook sprake, als je naast de regelgeving ook goed naar de samenleving kijkt.

Zutphen is een gemeente met veel verschillende mensen. Die verschillen tussen mensen zijn mooi als iedereen ook een eerlijke kans krijgt om het beste van het leven te maken. Die verschillen worden pijnlijk wanneer die het gevolg zijn van grote financiële ongelijkheid. En ook al hebben politici in Den Haag op dit punt een grotere vinger in de pap, ook op lokaal niveau vraagt dit om politiek die niet wegkijkt, maar eentje die deze ongelijkheid wil aanpakken. Ook op lokaal niveau kunnen we ervoor zorgen dat we de boel eerlijker verdelen.

De SP heeft de afgelopen jaren niet zomaar voor een verlaging van het wethouderssalaris gepleit. Bij de SP leeft de overtuiging dat veel beleidsverantwoordelijken in ons land teveel verdienen ten opzichte van ‘gewone vakmensen’. Dit komt ook tot uiting in de zogenoemde ‘afdrachtsregeling’.

In de coalitieonderhandelingen was een verlaging van het wethouderssalaris dan ook een wens van de SP. In deze onderhandelingen bleek daadwerkelijke verlaging voor de coalitiepartners onbespreekbaar. Het hoogst haalbare compromis bleek: vijf wethouders voor de prijs van vier, die zich ieder voor 100% inzetten en ieder dus 80% van het salaris ontvangen. Dit betekent € 5.223,70 bruto per maand. Schreeuwt dit salaris om onmiddellijke verhoging zodra hier een mogelijkheid toe is?

De SP vindt dat het geld dat nu overblijft beter besteed kan worden aan armoedebestrijding, zorg of onderwijs. Alle kleine beetjes zijn daar nu broodnodig. De gevolgen van de ongelijkheid in de samenleving zijn schrijnend genoeg om iedere mogelijkheid om er ook maar iets aan te doen, aan te grijpen.

De hoogte van het wethouderssalaris is niet zomaar een afspraak tussen werknemer en werkgever. Het gaat over bestuurders in dienst van de gemeenschap en de gemeenschap die beslist hoeveel zij haar bestuurders wil bezoldigen. Het is bij uitstek een politiek besluit en geen cao-kwestie. En ook al hebben landelijke volksvertegenwoordigers zich uitgesproken over het salaris voor alle lokale wethouders, wat let de lokale volksvertegenwoordiging om hier haar eigen draai aan te geven?

U bent hier