h

Paul Ulenbelt spreekt op ledenvergadering over basisinkomen

12 mei 2015

Paul Ulenbelt spreekt op ledenvergadering over basisinkomen

Op de Algemene Leden-vergadering van 27 mei zal SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt te gast zijn om met de leden in gesprek te gaan over het basisinkomen. Daarnaast zal er gesproken en gestemd worden over het jaarverslag 2014 en jaarplan 2015. Ook zal er afscheid genomen worden van diverse bestuursleden en zullen nieuwe bestuursleden gekozen worden.

 
Basisinkomen

Al jaren pleit de SP voor verhoging van bijstand en lonen, zodat toeslagen niet nodig zijn. Er is immers genoeg voor iedereen. Maar zou een ‘basisinkomen’ niet een veel betere oplossing zijn voor de armoede? Steeds meer mensen pleiten voor deze vorm van gratis geld. De pleitbezorgers hebben een aantal sterke punten: je krijgt een onvoorwaardelijk vast bedrag maandelijks op je rekening, je wordt niet meer vernederd bij Het Plein of het UWV, er is geen armoede meer en er geen tegenprestatie nodig voor deze uitkering. Ook in de Zutphense politiek gaan stemmen op voor een experiment met het basisinkomen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is echter kritisch: het basisinkomen is niet voor niets een liberaal idee. Al ten tijde van de Franse Revolutie werd er over gesproken. In 1962 kwam voorvechter van het vrije marktkapitalisme Milton Friedman opnieuw met het plan en in 1992 weer door VVD’er Gerrit Zalm. Wil u meer horen over de SP en het basisinkomen? Kom dan naar de Algemene Ledenvergadering op 27 mei 2015 om 20:00 in de Abersonzaal van ’t Nut op de Breegraven 1 in Warnsveld.

 
Jaarverslag en jaarplan

Voorafgaand aan de discussie over het basisinkomen bespreken we het jaarverslag en het jaarplan. In het jaarverslag staan de ontwikkeling van onze afdeling in 2014 omschreven, in het jaarplan 2015 staan onze plannen voor dit jaar. De conceptversie kunt u alvast hier lezen.

 
Bestuurswissel

Van het huidige afdelingsbestuur is penningmeester Joost Kahmann aftredend. Hij stelt zich niet herkiesbaar. Bernie Nijweide, herkozen op de ALV van 27 mei 2014, heeft besloten zijn termijn als algemeen bestuurslid in Zutphen niet af te maken zodat hij zich meer kan concentreren op de werkgroep in Lochem. Engbert Gründemann, gekozen op de ALV van 9 december 2014, kan zijn termijn niet af maken vanwege zijn verhuizing naar het buitenland. 

Het afdelingsbestuur draagt Gerrit van Wijhe, Ed Belt en Willem Noteboom voor als kandidaten voor het bestuurslidmaatschap. Gerrit van Wijhe is coördinator van de werkgroep in Lochem en heeft vanuit die functie al enige tijd bij het bestuur gezeten. Ed Belt was in de jaren ’90 al bestuurslid en heeft dus al de nodige ervaring. Willem Noteboom is nieuw maar heeft al ervaring als penningmeester bij andere verenigingen. Het bestuur heeft veel vertrouwen in deze combinatie van ervaring en vernieuwing.

Ook u kunt zich kandidaat stellen voor het afdelingsbestuur door vóór 25 mei een mail of brief met uw motivatie te sturen naar zutphen@sp.nl of per post naar de voorzitter te sturen (zie contactgegevens bovenaan). Voorafgaand op de ALV wordt u uitgenodigd voor een gesprek met afdelingsvoorzitter en/of organisatiesecretaris.

U bent hier