h

SP wil volwaardig referendum Oekraïne

13 januari 2016

SP wil volwaardig referendum Oekraïne

De SP in Zutphen vindt het een fout besluit om minder stemhokjes te openen bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Bij een referendum mag de bevolking stemmen over een plan van de regering. “En dus moeten er ook voldoende stemhokjes zijn” zegt SP’er Mathijs ten Broeke.

Op 6 april mag de bevolking stemmen over het ‘associatieverdrag’ van de EU met oorlogsland Oekraïne. Zo’n associatieverdrag betekent intensieve samenwerking en is vaak een voorloper van lidmaatschap van de Europese Unie. Het gemeentebestuur heeft besloten het aantal stemlocaties te verminderen van 25 naar 18. Ten Broeke:

Foto: SP
“Wij zijn voor een volwaardig referendum. Dit is het eerste referendum in de geschiedenis dat door de bevolking zelf is afgedwongen. Dat is wennen. Dan moet je geen drempels opwerpen, maar juist alle drempels weghalen. Ruim baan voor de democratie.”

  

De SP zelf is tegen verdere uitbreiding van de EU. “Het referendum is de kans om dit onverstandige plan alsnog terug te draaien. We hebben in Europa te maken met fundamentele problemen in onze muntunie, met vluchtelingen, armoede en ongelijkheid. Dat moeten we eerst oplossen, voor we het onszelf moeilijker maken door intensief te gaan samenwerken met een oorlogsland. Daarbij zet het associatieverdrag vrede in Oekraïne op verdere afstand”, aldus Ten Broeke.

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het associatieverdrag met Oekraïne. Het associatieverdrag heeft indirect bijgedragen aan het ontstaan van de oorlog in Oekraïne. Burgercomite-EU startte daarom een handtekeningenactie voor een referendum over het associatieverdrag. Met steun van GeenPeil werd het referendum afgedwongen. Nu mag de Nederlandse bevolking naar de stembus. “Een goede zaak,’ zegt Mathijs ten Broeke, “nu kunnen we dat associatieverdrag alsnog tegenhouden.”

Voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker zei onlangs dat een Nederlands ‘nee’ op 6 april kan leiden tot een crisis in Europa. Ten Broeke:

"Het is dezelfde soort bangmakerij die we nog kennen van het referendum over de Europese Grondwet uit 2005. Dit soort elitaire minachting voor de bevolking is precies wat er mis is met de EU. We begrijpen dat voorstanders van het associatieverdrag liever geen referendum zien, maar angst zaaien of drempels opwerpen is ondemocratisch. Er moet een volwaardig referendum worden gehouden. Dat betekent ook voldoende stemlocaties.”

U bent hier