h

Massale opkomst in Zutphen voor Nationaal ZorgFonds

25 juni 2016

Massale opkomst in Zutphen voor Nationaal ZorgFonds

Foto: SP

De zaal van het IJsselpaviljoen in Zutphen was ondanks de warme avond bijna te klein voor de meer dan 100 bezoekers van de tweede avond over het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Zorgverleners en andere geïnteresseerden waren het eens: ‘de zorg is van ons, en het wordt tijd dat we hem terugpakken.’

De avond werd georganiseerd door actiecomité ‘Zutphen voor Nationaal ZorgFonds’. Onder leiding van journalist Jan Meedendorp werd er met SP Tweede Kamerlid Renske Leijten en wijkverpleegkundigen, mantelzorgers, specialisten, therapeuten en andere ervaringsdeskundigen gesproken over het huidige zorgstelsel. Gezins- en relatietherapeut Gert:

“We hebben dit zorgstelsel nu 10 jaar en we kunnen maar één conclusie trekken: het werkt niet. De marktwerking van de zorgverzekeraars heeft er toe geleid dat wij vooral productie moeten draaien in plaats van zorg verlenen.”

Foto: SP

Daarom is op initiatief van de SP en een brede maatschappelijke coalitie van mensen die zich uitspreken voor een beter zorgstelsel een plan
ontwikkeld voor een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Zij willen de zorgverzekeraars afschaffen een één Nationaal ZorgFonds opzetten. Van het geld dat dat oplevert willen zij het eigen risico in de zorg afschaffen.

Inmiddels hebben meer dan 35.000 mensen hun steun voor het plan uitgesproken op www.nationaalzorgfonds.nl en meer dan 15.000 mensen hebben een gratis actiepakket bestelt. Ook de meer dan 100 aanwezigen op de bijeenkomst gisterenavond namen actiemateriaal mee om te verspreiden in hun vriendenkring en onder collega’s.

Op 3 juni was er ook al een bijeenkomst die in het teken stond van de campagne voor een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Daar kwamen toen 30 mensen op af. Renske Leijten:

“De echte verandering komt niet vanuit de Tweede Kamer, maar van onderop. Overal in het
land bouwen we aan
een brede beweging die gaat winnen."

Live muziek door Stef Woestenenk
Foto: SP
Live muziek door Stef Woestenenk

U bent hier