h

SP: Wegsturen zwembadbestuur is symptoombestrijding

14 november 2017

SP: Wegsturen zwembadbestuur is symptoombestrijding

Het college van Burgemeester & Wethouders van Zutphen heeft besloten dat het zwembadbestuur (SSAZ) vervangen moet worden door een interim-bestuur. SP-raadslid Nils Müller: ‘Dit is symptoombestrijding, en het geeft blijk van het goudvissengeheugen van de Zutphense politiek.’

Volgens de SP zijn de problemen met Zutphense zwembaden niet meer op te lossen door simpelweg een bestuur te vervangen. Müller:

"Dat probeert het gemeentebestuur al sinds 2005 en heeft weinig goeds gebracht. De rij van interimmanagers en interim-besturen van Zutphense zwembaden wordt langer en langer, maar een oplossing voor het probleem komt er niet."

Het zwembad is financieel ongezond en presenteert begrotingen die het niet waar kan maken. Daarom zijn er nog steeds geen jaarrekeningen over 2015 en 2016. Het zwembad verwacht bijvoorbeeld evenveel geld op te halen uit recreatiezwemmers als het Graaf Ottobad deed, terwijl het geen recreatiebad is. Daardoor ontstaat er een onrealistische prestatiedruk, wat leidt tot spanningen in de organisatie en met andere organisaties zoals zwemvereniging de IJsselmeeuwen.

"We draaien in cirkeltjes. Het is tijd voor echte oplossingen."

 

Tijdlijn van gebeurtenissen in het Zutphense zwembad

  • 2002      Het zwembad geeft voor het eerst aan geld te kort te komen
  • 2003      Er verschijnt geen jaarrekening
  • 2004     Als de jaarrekeningen van 2003 en 2004 bekend worden, blijkt dat het zwembad in 2003 € 66.000,- te kort kwam, en in 2004 € 75.000,-. Er wordt een interim-manager aangesteld. De uitkomsten van het rapport van de interimmanager geven aan dat er meer geld nodig is om de problemen op te lossen. Het college is niet bereid om geld te steken in het financieel gezond maken van het zwembad.
  • 2005      Er wordt een nieuwe interimmanager aangesteld. Het oude bestuur wordt vervangen door een interim-bestuur.
  • 2006      Het interim-bestuur en de interim-manager breken met elkaar. De interim-manager vertrekt.
  • 2008      Het interim-bestuur slaakt een noodkreet: het is pompen of verzuipen voor het zwembad. Er moet geld bij.
  • 2012      Het Graaf Ottobad wordt gesloopt en de politiek besluit tot de bouw van een nieuw, vierkant wedstrijdbad.
  • 2013      Personeel van het zwembad geeft aan niets te zien in een nieuw zwembad zonder recreatievoorzieningen.
  • 2014      Het interim-bestuur stapt op, omdat een nieuw zwembad zonder recreatiebad volgens hen onontbeerlijk is. De politiek doet niets uit op deze laatste noodkreet.
  • 2015      Het nieuwe zwembad wordt geopend. Er verschijnt geen jaarrekening.
  • 2016      Er verschijnt geen jaarrekening.
  • 2017      Als de jaarrekeningen van 2015 en 2016 bijna bekend worden, wordt duidelijk dat het zwembad grote tekorten heeft. Er wordt een interim-bestuur aangesteld. Het college is niet bereid om geld te steken in het financieel gezond maken van het zwembad.

U bent hier