h

Klaar voor de verkiezingen

19 december 2017

Klaar voor de verkiezingen

Foto: SP
Op 21 maart 2018 kiest Zutphen haar nieuwe gemeenteraad. De SP maakt zich op voor een spetterende campagne en een knallende verkiezingsoverwinning. De leden stelden onlangs het verkiezingsmanifest en de kandidatenlijst vast, en vrijwilligers bereiden zich voor op een wekenlange campagne.

 

Waar gaan deze verkiezingen over?

Lijsttrekker Mathijs ten Broeke:

Foto: SP
"Wij willen zeggenschap over voorzieningen teruggeven aan de Zutphenaren. Veel politieke partijen weten slecht wat inwoners belangrijk vinden. Deze verkiezingen gaan over de vraag: gaan we door op de ingeslagen weg of wijzigen we koers? Wij willen koers wijzigen. Niet doorgaan met bouwen van woningen voor rijkelui, maar beginnen met bouwen van fatsoenlijke en betaalbare woningen voor iedereen. Niet doorgaan met het huidige zwembad, maar aanbouw van een recreatiebad dat Zutphen verdient om het zwembad financieel gezond te maken. Niet doorgaan met marktwerking in de huishoudelijke zorg, maar vaste contracten en vertrouwde gezichten. Wij stellen niet voor een beetje meer van dit of een beetje minder van dat te doen. Wij willen een omwenteling in Zutphen."

"En dat kan, want als mensen de handen ineen slaan en samen de strijd aan gaan dan wordt alles mogelijk. Dat hebben we de afgelopen jaren geleerd van het Broederenkloosterproject, het wegsturen van Loek Hermans en het verlagen van de reclamebelasting voor kleine ondernemers. Verandering ontstaat niet doordat politici iets bedenken, maar doordat mensen in beweging komen. Gewone mensen zijn degene die verandering in het verleden afdwongen; zij zullen het ook in de toekomst moeten doen."

Verkiezingsmanifest

Welke kant moet het dan op met Zutphen? Dat schreef de SP op in haar verkiezingsmanifest. In plaats van een lange lijst standpunten, kozen de socialisten voor een oproep aan de Zutphense bevolking. Ten Broeke:

Foto: SP
"Wij beloven u maar één ding, en dat is dat er niets verandert als u niet zelf in beweging komt. Bent u net als ons voor betaalbare huurwoningen, voor een eerlijke sociale dienst, voor afschaffen van de marktwerking in de zorg, voor sterke gemeenschappen en voor een recreatiebad met glijbaan en buitenbad? Dan hebben we u nodig. Want voor zo’n omwenteling is meer nodig dan alleen een wandeling naar de stembus."

Download hier het verkiezingsmanifest.

 

Kandidatenlijst

Wat direct opvalt aan de kandidatenlijst van de SP, is dat in de top 5 maar liefst vier twintigers staan. Ten Broeke:

"Onze lijst vormt een ijzersterk team van jonge mensen met ervaring in de raad, en nieuwkomers met ervaring in het leven. Ik ben beretrots dat ik zo’n lijst mag aanvoeren."

Opvallend zijn ook de lijstduwers helemaal onderaan de lijst. Op plek 16 staat Inge Oremus, één van de thuiszorgers met wie de SP actie voerde voor het afschaffen van de marktwerking in de huishoudelijke zorg. Op plek 17 staat Chantal Hazebroek, één van de bewoners van de Laan van Highlanders, met wie de SP actie voerde voor de aanleg van een verharde weg. Op plek 18 staat Edith Geleijn, met wie de SP actie voerde tegen de komst van de Vispoortgrachtbrug. Op plek 19 staat Jeroen Gerritsen, één van de ondernemers met wie de SP actie voerde tegen de torenhoge reclamebelasting voor kleine ondernemers. Helemaal onderaan de lijst als lijstduwer staat Ida in ’t Veld, de kartrekker van ROOD, de jongerenvereniging van de SP in Zutphen. Ten Broeke:

“Wij zijn de bondgenoot van de bevolking. Niet alleen in woord, maar vooral in daad. Dat zie je nu terug op onze kandidatenlijst.”

Kandidatenlijst SP

 1. Mathijs ten Broeke
 2. Nils Müller
 3. Ellis Müller
 4. Mart de Ridder
 5. Stefano de Groen
 6. Ellen Jager
 7. Lenne Giesen
 8. Ellen Verhoog
 9. Paula Kluin
 10. Seino Dangremond
 11. Dick Westerveld
 12. Theo Heuvelink
 13. Max Scherjon
 14. Adriaan van Gelder
 15. Elly ten Broeke
 16. Inge Oremus
 17. Chantal Hazebroek
 18. Edith Geleijn
 19. Jeroen Gerritsen
 20. Ida in ‘t Veld

U bent hier