h

SP: Kwestie van tijd voordat we de marktwerking afschaffen

19 december 2017

SP: Kwestie van tijd voordat we de marktwerking afschaffen

Foto: SP Zutphen

Maandagavond 18 december zou de Zutphense gemeenteraad een in Nederland uniek besluit nemen: de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg. Maar coalitiepartij VVD wist het onderwerp, door dreigend te verwijzen naar het coalitieakkoord, met een nipte meerderheid van de agenda te slepen. Daarop stond een woedende menigte op van de publieke tribune en verliet demonstratief de raadszaal.

SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke:

Foto: SP
“Politici die zich afvragen waarom mensen zich van politiek afkeren: hier is uw antwoord. Al twee jaar praten we over dit onderwerp. Van iedere politieke partij is duidelijk wat zij van het voorstel om de marktwerking af te schaffen vinden. VVD, D66 en BurgerBelang zijn tegen. Dat is hun goed recht. Maar stem dan gewoon tegen, in plaats van doelbewust te vertragen. Het is een kwestie van tijd voordat Zutphen als eerste gemeente in Nederland de marktwerking in de zorg afschaft. Met elke verdediging die de conservatieve verdedigers van het oude stelsel toepassen, worden de thuiszorgers strijdbaarder.”

15 januari staat het onderwerp opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Naar alle verwachting wordt er dan wel gestemd over de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg.

U bent hier