h

Opnieuw bieden tientallen huurders Ieder1 ‘blunderboek’ aan

18 april 2019

Opnieuw bieden tientallen huurders Ieder1 ‘blunderboek’ aan

Foto: Ellis Müller

Vanmiddag betraden zo’n 30 huurders uit de Zutphense wijk het Waterkwartier het hoofdkantoor van Woonbedrijf Ieder1. Zij boden het Woonbedrijf daar een ‘blunderboek’ aan, en eisten dat hun problemen worden opgelost.

Woonbedrijf Ieder1 voerde de afgelopen jaren een mislukte renovatie uit, waardoor huurders in verschillende Zutphense wijken te maken kregen met klachten en een gestegen energierekening. De huurders uit het Waterkwartier eisen nu dat hun problemen worden opgelost. Woonbedrijf Ieder1 zegde daarop toe dat zij binnen twee weken met alle bijna 40 huurders uit het ‘blunderboek’ contact opnemen, zodat de problemen kunnen worden opgelost en in kaart kunnen worden gebracht.

De huurders uit het Waterkwartier volgden het voorbeeld van de huurders uit Noordveen. Zij boden enkele weken geleden een zwartboek aan aan het Woonbedrijf, waarop Woonbedrijf Ieder1 beloofde de problemen in Noordveen op te lossen, de te vroeg ingevoerde huurverhoging terug te betalen en een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

SP-fractievoorzitter Nils Müller: ‘Huurders in heel Zutphen dwingen zeggenschap over hun woningen af. Wij gaan er van uit dat Woonbedrijf Ieder1 de klachten in het Waterkwartier minstens zo voortvarend gaat aanpakken als in Noordveen. Wij blijven pal achter alle huurders staan die zeggenschap over hun woning opeisen’.

Het probleem is groter

Vergelijkbare problemen spelen bij meer sociale verhuurders, zoals Ons Huis en de David Evekinkstichting en vooral in de particuliere sector. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan zeggenschap van huurders over hun eigen woning.

Huurders worden gebruikt om geld mee te verdienen. Ze mogen dus niet veel kosten en daarom ook niet veel te zeggen hebben. Renovaties worden helemaal niet uitgevoerd of zijn mislukt, simpelweg omdat het geld kost. Het maakt niet meer uit of ze huren bij een sociale verhuurder of een particuliere verhuurder.

Sociale verhuurders zoals Woonbedrijf Ieder1 moeten veel belasting betalen aan het Rijk. Hiermee wil het kabinet Rutte de winstbelasting voor grote bedrijven laag houden. Dit moet worden opgebracht door de huurders (verhuurdersheffing). Dit uitknijpen van huurders, via de sociale verhuurders, leidt tot verzet. Dat verzet zien we nu in Zutphen opborrelen. Huurders zijn zich overal aan het organiseren. De SP brengt al deze huurders bij elkaar en steunt hen in hun strijd voor een fatsoenlijke woning en meer zeggenschap.

Müller: 'Het is tijd dat de politiek naar de huurders gaat luisteren en met maatregelen komt. Maatregelen om huurders meer zeggenschap te geven over hun woning, huisjesmelkers tegen te gaan maar bijvoorbeeld ook maatregelen als een Woonlastenwaarborg, waardoor de huur na een renovatie nooit meer kan stijgen dan de daadwerkelijke energiebesparing.’

Nieuwsbericht

U bent hier