h

Opinie Ellis Müller: Stop met uitleggen, begin met luisteren en behoud de kermis op de markt

2 mei 2019

Opinie Ellis Müller: Stop met uitleggen, begin met luisteren en behoud de kermis op de markt

Een belangrijk twistpunt in het Zutphense maatschappelijk debat is de locatie van de kermis. Al zeker sinds de 19de eeuw staat de kermis in Zutphen. In 1977 verhuisde de kermis van de markten naar het MIRO-terrein. In 1985 kwam de kermis weer terug naar de markt en nu zou de kermis hier weer moeten verkassen. De locatie voor de kermis in Zutphen heeft al heel wat verzet gekend.

Als de bevolking hun verzet uit, dan volgt de standaardreactie van de politieke elite: we leggen het nog wel een keer uit. En als het verzet sterk is, verdwijnt het plan weer even in de ijskast. Om daar vervolgens na een jaar of twee weer uit te komen. Wederom doet de elite een zoveelste poging om het allemaal nóg eens uit te leggen. Wat vervolgens weer kan rekenen op een flinke dosis onbegrip en kritiek vanuit de bevolking.

De kermis is niet het enige waar mensen voor moesten knokken. Zutphenaren zagen de afgelopen  jaren hun recreatiebad verdwijnen en hun kinderboerderij met sluiting bedreigd worden. Deze voorzieningen zijn voor veel mensen van grote waarde, maar worden door een groot deel van de elite afgedaan als irrelevant of onbetaalbaar. ‘We moeten het ze nog maar eens uitleggen’. Ondertussen blijkt er wel geld te zijn voor vernieuwing van de IJsselkade, het opknappen van de Lange Hofstraat en voor een hippe brug over de Vispoortgracht. Logisch dat mensen zich beetgenomen voelen.

De omstandigheden van de elites zijn anders dan die van een groot deel van de Zutphense bevolking. Over het algemeen hebben de elites een prima inkomen; dat hoort immers bij hun functie. Daardoor leven ze in een andere werkelijkheid. Het is dus logisch dat zij andere waarden hechten aan een recreatiebad, kinderboerderij of kermis in eigen stad. Voor hen is het geen probleem om naar het recreatiebad in Deventer te reizen. Zij bezoeken net zo makkelijk de dierentuin als de kinderboerderij. En waarom die kermis nu voor hún deur moet plaatsvinden is ook één groot vraagteken.

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Ieder zo zijn ding. En alhoewel ik zelf liever met een biertje langs de felle lichten en de kermisattracties slenter, dan dat ik een bezoek breng aan het cello-festival; Ik kan mij best voorstellen dat niet iedereen gelukkig wordt van een kermis. En dat hoeft ook helemaal niet.

Het wordt pas een probleem wanneer de ene groep voor de ander gaat bepalen wat waardevol is en wat minder waardevol is. Dat is wat er nu gaande is in Zutphen. Daarom was het goed dat de gemeenteraad unaniem voor de SP-motie stemde, die het gemeentebestuur de opdracht gaf dat de kermis alleen verplaatst mag worden als er in overleg met alle betrokkenen tot een goed alternatief gekomen wordt.

Ik hoor uit alle hoeken dat het wel meevalt met dat ‘goede overleg’. En het college blijkt wel héél erg sterk te sturen in die gesprekken. Kermisexploitanten geven aan dat hun bezwaren niet serieus genomen worden, inwoners van Zutphen voelden zich al niet gehoord en sinds deze week hebben ook de ondernemers en bewoners van de IJsselkade zich bij dit rijtje gevoegd.

Er zijn nog maar weinig mensen die het echt nodig vinden om die kermis te verplaatsen. Het verzet tegen de verplaatsing groeit. Deze verplaatsing doorzetten is irrationeel en leidt tot verdere onvrede. Ik roep het college daarom op: stop met uitleggen, begin met luisteren en behoud de kermis op de markt in de binnenstad.

Opinie door Ellis Müller

U bent hier