h

Stop vastgoedmiljonair Goudkuil; red het meisjesvakschool-gebouw

2 december 2019

Stop vastgoedmiljonair Goudkuil; red het meisjesvakschool-gebouw

Foto: Buro SRO

Zutphen kent een schrijnend tekort aan betaalbare woningen. Huurprijzen zijn geëxplodeerd, woningen slecht onderhouden en jongeren kunnen alleen de dure kamers van foute huisjesmelkers huren. Ondertussen worden steeds meer woningen en gebouwen opgekocht door vastgoedbazen die grof geld verdienen met hoge huren.

Zo ook de voormalige meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Het beeldbepalende gebouw werd een paar jaar geleden opgekocht door de Apeldoornse vastgoedmiljonair Willem Goudkuil. Nu wil hij het historische pand uit 1921 platgooien, om er dure appartementen voor in de plaats te zetten. Op die manier kan hij bakken geld verdienen aan deze toplocatie en zijn toch al goed gevulde zakken nog verder vullen.

De SP wil dat de opkoopwoede van vastgoedbazen een halt toe wordt geroepen. Wij willen niet dat er monopoly gespeeld wordt met onze woningen. We willen niet dat ons erfgoed moet wijken voor het verdienmodel van een miljonair. Wij eisen van vastgoedbaas Willem Goudkuil dat hij respect toont voor ons historisch erfgoed. Wij eisen dat hij zijn plan om dure appartementen te bouwen staakt, en in plaats daarvan betaalbare jongerenwoningen gaat bouwen aan het Vispoortplein. Daarvoor hoeft het gebouw uit 1921 niet te wijken. We eisen van de politiek dat zij geen grond en gebouwen meer in handen te laten vallen van op winst beluste vastgoedbazen, zoals ze dat een paar jaar geleden met het gebouw aan het Vispoortplein hebben gedaan. Alleen zo zorgen we ervoor dat we voor ons erfgoedbeleid en ons volkshuisvestingbeleid niet meer afhankelijk zijn van de grillen van op winst beluste individuen.

De voormalige meisjesvakschool of het ‘oude ROC-gebouw’ kan een voorbeeld worden van de oprukkende opkoopwoede van vastgoedbazen in Zutphen. Maar het kan ook een voorbeeld worden van trotse volkshuisvesting met respect voor historie. De locatie is ideaal voor de bouw van tientallen jongerenwoningen. Honderden Zutphenaren koesteren warme herinneringen aan die plek. Haar kenmerkende boogramen, midden in het groen, aan de rand van het centrum zijn beeldbepalend. Dat willen we zo houden. Maar dat kan alleen als beslissingen gemaakt worden in het belang van de bevolking, in plaats van in het belang van de winst van een vastgoedbaas.

Nils Müller - Fractievoorzitter SP Zutphen

Justin Veldhuis – ROOD, jong in de SP

U bent hier