h

Inge in de Frontlinie

14 april 2020

Inge in de Frontlinie

Foto: SP Zutphen

Lang niet iedereen kan thuisblijven en thuiswerken tijdens de Coronacrisis, ook veel van onze eigen leden staan nu in de frontlinie. Wat dat voor impact heeft vertelt Inge Oremus, ze werkt in de huishoudelijke zorg bij mensen thuis, ook nu.

“Ik merk dat mensen eenzamer zijn, maar iedereen houdt zich goed aan de afspraken. Per dag kom ik bij twee gezinnen, bij sommige kwetsbare mensen neem ik beschermingsmiddelen mee. Daar zorg ik dan zelf voor, want mijn werkgever heeft aan hun ‘klanten’ en thuiszorgmede-werkers medegedeeld dat ‘wij geen gebruik maken van beschermende kleding en/of mondkapjes’. Je zou meer van een werkgever verwachten.” Ook het contact met haar werkgever is niet anders dan normaal. “Alles verloopt per e-mail, je krijgt vlakke antwoorden. Geen extra woord van waardering, laat staan een bonus.”

De Coronacrisis laat pijnlijk zien wat de gevolgen zijn van jarenlang bezuinigen op vitale beroepen als die van Inge. Het is geen toeval dat juist deze banen zo belangrijk zijn en toch jarenlang uitgekleed zijn door de regering. Want neoliberalen zien vooral waarde in dat wat geld oplevert, door middel van concurrentie, efficiëntie en winst. De Coronacrisis laat juist zien wat van waarde is voor de hele samenleving en dat concur-rentie rampzalig is. Daarom is nu het moment voor verandering en om naast applaus en de kaarsjes ook waardering te regelen in de vorm van keiharde euro’s en betere arbeidsvoorwaarden.

Inge: “De zon schijnt, ik kan in de tuin zitten. Ah, nu hoor ik een draaiorgel, dat is vast bij verpleegtehuis Den Bouw om de mensen op te vrolijken. Leuk hoor. Maar toch grijpt het in, ook in mijn persoonlijke leven. Ik zie mijn klein-kinderen alleen nog maar bij de deur. Het is hartverscheurend om ze geen knuffel meer te kunnen geven. Maar ik werk bij kwetsbare mensen en wil het risico niet lopen dat ik iemand besmet.”

U bent hier