h

Huurders protesteren tegen zoveelste huursverhoging

22 juni 2020

Huurders protesteren tegen zoveelste huursverhoging

Foto: Nils Müller

0% huurverhoging is genoeg. Dat vinden huurders van Woonbedrijf Ieder1. Daarom tekenden zij zondagavond 21 juni met stoepkrijt een grote 0% voor het kantoor van Woonbedrijf Ieder1. Overal in het land doen huurders deze week dit soort acties, in het kader van de ‘Nationale Actieweek tegen de huurverhoging’, georganiseerd door de SP. Aansluiten bij de actie kan via sp.nl/stopdehuurverhoging.

Ilse Zweverink, één van de huurders: ‘Dit najaar gaan ook bij ons de huren weer omhoog, terwijl de helft van de huurders vorig jaar al moeite had om de huur te betalen. Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis en van velen lopen door de coronacrisis de inkomsten terug. Wéér een huurverhoging doorvoeren is oneerlijk’.

Ilse is 26 jaar en werkt in het dagelijks leven in een woonwinkel. Ze is tegen de huurverhoging. Ilse: ‘Het onderhoud van onze woningen is slecht. Daar kan niets aan gedaan worden. Maar ondertussen gaat wel elk jaar de huur omhoog. Ze mogen eerst wel eens wat aan onze woningen gaan doen, voordat ze de huur weer verhogen. Ik vind dat wij huurders ook gehoord moeten worden.’

De afgelopen weken meldden zich meer dan 20.000 huurders als Ilse bij de SP. In tientallen steden laten zij deze week van zich horen, van Amsterdam tot Doetinchem, van Groningen tot Den Bosch. Zo ook in Zutphen.

Nils Müller, fractievoorzitter van de SP in Zutphen: ‘‘Sinds 2013 is de huur met gemiddeld 18,5% gestegen. Deze huurexplosie komt niet uit de lucht vallen. Politici maakten van wonen een markt. We zitten nu in een wooncrisis: een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. Particuliere verhuurders willen hun winst maximaliseren en huurders van woningcorporaties betalen nog altijd voor de vorige crisis vanwege de verhuurderheffing, die is ingevoerd om de schatkist te vullen na de redding van de banken in 2008. Huurders hebben sindsdien al meer dan 10 miljard euro moeten betalen om de banken te redden.  Zonder die huurdersbelasting zouden de huren maandelijks € 70,- lager zijn. Het is hoog tijd om de zoveelste huurverhoging te stoppen en de markt uit onze volkshuisvesting te halen. Woningen zijn niet om winst mee te maken of om banken mee te redden, maar om in te wonen.”

Druk op Woonminister Ollongren groeit

In de Eerste Kamer stemde tot twee keer toe een meerderheid voor het stopzetten van de huurverhoging, maar minister Kasja Ollongren van Wonen weigert naar de Eerste Kamer te luisteren. De acties van de SP en de huurders verhogen de druk op de minister, die het toch al moeilijk heeft. Müller: ‘Ollongren regeert het land zonder te luisteren naar de Eerste Kamer en de huurders, die direct in de problemen komen door haar keuze. Het is hoog tijd dat ze stopt met de baron te spelen en gaat luisteren naar de Eerste Kamer en de huurders. Ze moet de huurverhoging stoppen. Doet ze dat niet, dan brengt ze zichzelf in de problemen.’

Huurders die zich willen aansluiten bij de acties, kunnen zich melden via sp.nl/stopdehuurverhoging.

U bent hier