h

SP reikt prijs uit voor inspirator van sociale vooruitgang

8 november 2020

SP reikt prijs uit voor inspirator van sociale vooruitgang

Foto: Mart de Ridder

De SP reikt in januari 2021 een prijs uit aan de persoon of de organisatie die anderen het meest inspireert om de sociale strijd aan te gaan. De prijs is vernoemd naar de Zutphense socialistische dominee Henri van den Bergh van Eysinga, die zondag precies 124 jaar geleden voor het eerst preekte in de Walburgiskerk.

De SP stelt de prijs in, omdat het volgens hen nodig is dat mensen zich laten inspireren om samen de strijd aan te gaan voor vooruitgang: “In een tijd waarin mensen steeds meer worden uitgemolken, terwijl de winsten aan de top stijgen, is het nodig dat mensen samen opstaan voor vooruitgang.” Tegelijk is de prijs een mooie manier om de aandacht te vestigen op de sociale geschiedenis van Zutphen, die volgens de SP te onderbelicht is geraakt.

In een filmpje op YouTube kondigt SP’er en cultuurwethouder Mathijs ten Broeke de prijs aan. Al lopend door Zutphen vertelt hij over wie Henri van den Bergh van Eysinga was: “Meer dan 100 jaar geleden was hij dominee in Zutphen, en net als zijn bekendere collega Ferdinand Domela Nieuwenhuis, was hij een rode dominee.” Ten Broeke vertelt in het filmpje hoe de relatief onbekende dominee honderden Zupthenaren inspireerde om zich te verenigen en de sociale strijd aan te gaan. Ten Broeke: “We hebben vandaag opnieuw mensen als Henri van den Bergh van Eysinga nodig”.

De SP stelt de prijs ook in, om de aandacht te vestigen op Zutphens rijke maar onbekende sociale geschiedenis. “Zutphen is beroemd om zijn prachtige middeleeuwse erfgoed, maar Zutphen kent ook een rijke sociale geschiedenis, die maar al te vaak onderbelicht raakt.” Actuele voorbeelden daarvan zijn de Oude Meisjesvakschool of onlangs gesloopte arbeiderswoningen op de Mars. In het jaar 2021 staan veel culturele activiteiten in het teken van de sociale geschiedenis van Zutphen. De SP sluit daar bij aan door de uitreiking van de ‘Henri van den Bergh van Eysinga’- prijs: een prijs voor mensen of organisaties die anderen inspireren te knokken voor sociale vooruitgang.

Iedereen kan mensen en organisaties nomineren door te mailen naar zutphen@sp.nl.

U bent hier