h

José Verbreek winnaar Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2021

2 februari 2021

José Verbreek winnaar Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2021

José Verbeek, actievoerder tegen de woningnood en voor een huis voor de familie Nijland, is de winnaar geworden van de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2021. De prijs is een initiatief van de SP en wordt uitgereikt aan de grootste en belangrijkste inspirator voor sociale vooruitgang.

In het ‘Jaar van de vergeten eeuw’[1], oftewel het Jaar van de Sociale Geschiedenis, reikt de SP voor het eerst deze speciale prijs uit. De prijs is vernoemd naar de Zutphense 19de eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig.

Tijmen van den Born, de achterkleinzoon van Henri van den Bergh van Eijsinga, maakte op een speciale bijeenkomst via een video bekend dat José Verbeek met 48% van de stemmen de winnaar van de eervolle prijs is. Thuiszorger Inge Oremus eindigde op plek 2 met 38% van de stemmen voor haar niet aflatende strijd tegen de marktwerking in de huishoudelijke zorg. De David Evekink Stichting eindigde met 14% op plek 3 vanwege de realisatie van 10 betaalbare jongerenwoningen.

Toen bekend werd dat de familie Nijland dakloos zou worden besloot winnares José Verbeek in actie te komen. Ze benaderde journalisten en politici, ze voerde het woord voor de familie als ze daar zelf te moe voor waren geworden en ze ging de deuren langs om handtekeningen te verzamelen.

Haar acties bleven niet beperkt tot liefdadigheid. José wist dat dit verhaal geen incident was, maar het gevolg van de woningnood. De handtekeningenactie die ze startte was daarom niet alleen gericht op het vinden van één huis, maar ook op de aanpak van foute verhuurders en de bouw van meer woningen. Ze had succes: de familie Nijland kreeg een woning en de aanpak van de gevolgen van de woningnood staat op de agenda van de Zutphense gemeenteraad. José Verbeek heeft Zutphen laten zien wat de waarde is van sociale strijd.

José Verbeek neemt binnenkort haar oorkonde, de wisselbeker en een waardebon van de 19de eeuwse koffiezaak De Pelikaan in ontvangst.  

U bent hier