h

Onrust huishoudelijke zorg eindelijk voorbij

15 juli 2021

Onrust huishoudelijke zorg eindelijk voorbij

Foto: Maurits Gemmink

Sinds 2010 veranderde de huishoudelijke zorg in Zutphen elke paar jaar. Thuiszorgers moesten keer op keer op zoek naar een nieuwe werkgever, vaak voor lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden. Cliënten kregen daardoor steeds weer een nieuwe hulp. Dat leidde steevast tot grote onrust. Die onrust is na 1 september voorbij. De gemeente Zutphen stopt, na jaren van actie van thuiszorgers en de SP, met de marktwerking in de huishoudelijke zorg.

Drie zorgorganisaties gaan samenwerken

In plaats van de huidige 14 zorgbedrijven die met elkaar concurreren, heeft de gemeente Zutphen drie zorgorganisaties uitgekozen die moeten samenwerken. Samen regelen zij vanaf 1 september de huishoudelijke zorg in Zutphen. SP-fractievoorzitter Mart de Ridder: “Hierdoor verdwijnt eindelijk de steeds weer terugkerende onrust. Het is een overwinning van thuiszorgers en hun cliënten.”

Strenge afspraken en hoge eisen

Deze drie organisaties zijn gekozen, omdat ze beloven aan de hoge eisen die de gemeente Zutphen stelt te kunnen beantwoorden. Het zijn de werknemerscoöperatie HelpGewoon, De Nieuwe Zorg Thuis en T-Zorg.

De organisaties hebben de gemeente Zutphen onder andere beloofd geen winst in eigen zakken steken, te zorgen voor grotere zekerheden en meer zeggenschap voor de thuiszorgers. “We jagen commerciële zorgcowboys de stad uit en leggen de zorgorganisaties die mogen blijven aan de ketting” aldus De Ridder.

Een stap vooruit

“1 september is een grote stap vooruit,” stelt de SP-woordvoerder “nog één keer veranderd er iets in de huishoudelijke zorg en dan is de onrust eindelijk voorbij.” Om de onrust die gepaard gaat met deze laatste verandering te minimaliseren, heeft de gemeente met de nieuwe zorgorganisaties afgesproken dat zij alle thuiszorgers in dienst zullen nemen met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden en met behoud van de cliënten die ze nu helpen.

Handhaven

Gaan de drie zorgorganisaties zich in dit nieuwe stelsel wél houden aan alle afspraken? De gemeente Zutphen gaat de zorgorganisaties streng controleren op het nakomen van alle afspraken. Ook de SP is voornemens de zorgorganisaties in het oog te houden. “Wij hebben contact met tientallen thuiszorgers in heel Zutphen. Samen met hen hebben we geknokt voor deze verandering. Dat is nu gelukt. Wij gaan ervanuit dat de drie zorgorganisaties meewerken aan die lang gekoesterde verandering. Doen ze dat niet, dan staan er opnieuw thuiszorgers klaar om tot actie over te gaan.”

Reactie toevoegen

U bent hier