h

SP, PvdA, GroenLinks en Stadspartij: Betaal meer echt betaalbare woningen

5 oktober 2021

SP, PvdA, GroenLinks en Stadspartij: Betaal meer echt betaalbare woningen

Foto: Google

De SP heeft samen met PvdA, GroenLinks en Stadspartij  het initiatief genomen om aan de Gemeenteraad van Zutphen een voorstel te doen voor meer betaalbare woningen in Zutphen. Het voorstel is gericht op de bouw van meer goedkope woningen, maatregelen tegen prijsopdrijving en meer ruimte voor bewonersinitiatieven.

De woningnood speelt niet alleen in de Randstad. In de regio Zutphen zijn de woningprijzen in een jaar met 20% toegenomen. Er zijn talloze voorbeelden bekend van investeerders die goedkope woningen opkopen en direct verhuren voor een flink bedrag. De laatste jaren zijn er vooral duurdere woningen in Zutphen bijgebouwd. Die trend willen de initiatiefnemers keren.

Jasper Bloem (PvdA): “Een groep mensen dreigt nu volledig buiten de boot te vallen op de Zutphense woningmarkt. Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. En met de stijgende woningprijzen dreigt een koopwoning voor starters onbereikbaar te worden. Terwijl we jonge gezinnen juist nodig hebben om onze voorzieningen zoals scholen en sportclubs in stand te houden.”  Gerard Pelgrim (Stadspartij): “Ik vind het belangrijk en urgent dat er voor jongeren en jonge gezinnen betaalbare woningen komen.”

De initiatiefnemers stellen voor dat voortaan 50% van de totale nieuwbouw betaalbaar moet zijn. De Woonvisie van de gemeente moet hierop aangepast worden. Mart de Ridder (SP): “Het uitgangspunt is wat mensen kunnen betalen. Een starter met een studieschuld hoort ook een huis te kunnen kopen. Dat betekent dat er ook woningen van rond de 150.000 bijgebouwd moeten worden.” Indien het via een koopwoning niet lukt, moet er op de huurmarkt in ieder geval een betaalbaar alternatief zijn. Door meer sociale huurwoningen en meer goedkope vrije sector huurwoningen te bouwen. Het hoort normaal te zijn dat mensen voldoende inkomen overhouden, nadat de huur is betaald. Huurwoningen boven de 900 euro zijn voor veruit de meeste starters te duur.

Alleen woningen bijbouwen is niet genoeg. De initiatiefnemers stellen maatregelen voor om speculatie en prijsopdrijving tegen te gaan. Een woning is primair bedoeld voor huisvesting, niet als beleggingsobject. Wettelijk mag de gemeente een zelfbewoningsplicht invoeren voor kopers van nieuwbouwwoningen. Het voorstel is om dat zo spoedig mogelijk in Zutphen in te voeren.

De initiatiefnemers stellen ook voor om bewonersinitiatieven meer ruimte te geven om locaties te ontwikkelen. Gerard Pelgrim (Stadspartij): “In andere steden slagen vernieuwende bewonersinitiatieven erin om betaalbare woningen neer te zetten en tegelijkertijd duurzaamheid en leefbaarheid te bevorderen.” Mirjam Dolfing (GroenLinks): “Er is in Zutphen veel animo voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Daar moet ruimte voor gemaakt worden. En het zorgt voor meer veelzijdigheid in het woningaanbod, doordat niet alleen grote projectontwikkelaars aan bod komen.”

Vanuit een gevoel van urgentie hebben PvdA, SP, Stadspartij en GroenLinks het voortouw genomen om zelf een initiatiefvoorstel te schrijven. Positief is het recente Collegevoorstel om de focus te verleggen naar goedkopere woningen. Voor de PvdA, SP, Stadspartij en GroenLinks is het belangrijk dat deze nieuwe woningen voor starters en jonge gezinnen financieel bereikbaar blijven.

Reactie toevoegen

U bent hier