h

SP: alleen opnieuw besturen als er 1.000 betaalbare woningen bijkomen

9 november 2021

SP: alleen opnieuw besturen als er 1.000 betaalbare woningen bijkomen

Foto: SP

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 doet de SP alvast één belofte: “De wooncrisis is het grootste probleem van deze tijd. Daarom gaan wij alléén opnieuw besturen als er snel ten minste 1.000 goede en betaalbare woningen bij worden gebouwd. Dat kan alleen als we de marktwerking uit de volkshuisvesting slopen.” Dat heeft de ledenvergadering van de SP vanavond besloten, bij de vaststelling van het SP verkiezingsprogramma.

Het gaat de SP om 500 huurwoningen van maximaal € 650,- per maand en 500 koopwoningen van maximaal € 150.000,- voor eenpersoonshuishoudens en maximaal € 225.000,- voor meerpersoonshuishoudens.

De Zutphense socialisten doen vaker dit soort beloften en zijn die tot op heden altijd nagekomen. Het is inmiddels goed gebruik dat de SP ruimschoots voor de verkiezingen duidelijkheid geeft over wat zij willen. In 2014 beloofde de SP de stekker uit het omstreden prestigeproject ‘Broedenklooster’ te halen, als zij gingen besturen. Die belofte kwamen zij na. Het Broederenkloosterproject ging van tafel. In 2018 beloofde de SP de marktwerikng uit de huishoudelijke zorg te halen als ze gingen besturen. Ook die belofte zijn ze ook nagekomen. De marktwerking in de huishoudelijke zorg is afgeschaft.

De belofte die de SP nu doet gaat om het oplossen van de wooncrisis. SP-lijsttrekker Mart de Ridder: “Wij vinden dat iedereen een eigen thuis moet kunnen hebben. Ik ben zelf 25 jaar en woon nog bij mijn ouders. Met mij zijn er nog duizenden Zutphenaren die op de een of andere manier last hebben van de wooncrisis. Dat komt doordat de politiek jarenlang alleen maar wilde bouwen voor rijkelui. Daarom moeten er nu snel 1.000 betaalbare woningen worden bijgebouwd.”

De Ridder: “Wij vinden het belangrijk dat kiezers al ver voor de verkiezingen weten wat ze aan ons hebben. Daarom laten wij nu weten dat de SP alleen gaat besturen als er 1.000 betaalbare woningen bijkomen. Andere partijen zouden er goed aan doen diezelfde duidelijkheid te verschaffen, zodat de kiezer weet wat zijn stem waard is.”

Verkiezingsprogramma SP: 'Onze volgende stap'

Na de gemeenteraadsverkiezingen schafte de SP de marktwerking in de huishoudelijke zorg af. Nu wil de SP een einde maken aan de marktwerking in de volkshuisvesting. “Iedereen zei vóór 2018 dat het onmogelijk is om de marktwerking in de huishoudelijke zorg af te schaffen. Dat is ons toch gelukt,” zegt Mart de Ridder, “nu willen we laten zien dat er nog veel meer mogelijk is waarvan de gevestigde partijen zeggen dat het niet kan. We willen de marktwerking uit de volkshuisvesting slopen. Dat is onze volgende stap.” Logischerwijs is dat ook de titel van het SP verkiezingsprogramma: Onze volgende stap.

Voor wie het programma leest is het gelijk duidelijk dat de socialisten een fundamenteel andere koers voor ogen hebben met de samenleving. ‘Minder markt, meer democratie en meer menselijke maat’ noemen ze het zelf.

De SP wil de woningnood oplossen, en nog veel meer. Ze willen een eigen Zutphense zorgverzekering om zo sluiting van het ziekenhuis te voorkomen. Ze willen betaalbare en schone stroom om de energierekening te verlagen en ze willen de afvalstoffenheffing terugbrengen naar € 50,- per huishouden per jaar. Dat is allemaal te betalen, blijkt uit de financiële berekening van het programma, door te stoppen met het pompen van miljoenen in het noodlijdende theater de Hanzehof en door te stoppen met de dure citymarketing die rijke Randstedelingen naar Zutphen lokt en die hier met veel geld inwoners uit de regio van de woningmarkt duwen.

Zet de SP zichzelf niet buitenspel, door standpunten in te nemen waar andere politieke partijen van gruwelen? “Nee hoor,” antwoordt De Ridder zelfverzekerd, “volgens mij hebben we dat bewezen met de afschaffing van de marktwerking in de zorg. Daarvan zei iedereen dat ook. Maar wij hebben bewezen dat we dingen voor elkaar kunnen krijgen die gevestigde partijen ‘onhaalbaar’ noemen. Daarvoor is het wel nodig dat er buiten het parlement actie voor gevoerd wordt en dat de SP groot wordt gemaakt bij verkiezingen.”

Het verkiezingsmanifest wordt na wijzigingen nog aangepast en geüploaded.

Reactie toevoegen

U bent hier