h

Nominaties bekend voor tweede editie Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs

1 februari 2022

Nominaties bekend voor tweede editie Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs

Foto: wikipedia

Voor de tweede keer reikt de SP de ‘Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs’ uit. De jaarlijkse prijs is vorig jaar in het leven geroepen tijdens het Zutphense Jaar van de Sociale Geschiedenis en is bedoeld voor de grootste inspirator van sociale vooruitgang. Vanaf 1 februari kan iedereen stemmen op zutphen.sp.nl op degene die volgens hem of haar het meest de prijs verdient.

De prijs is vernoemd naar de Zutphense 19de eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig.

Een toelichting op de genomineerden:

  • Pieter Bas Kempe

Een bekende naam in de Zutphense literaire wereld. Hij is onderdeel van Kopwit, het netwerk van dichters en poëzieliefhebbers, en ook socialist. Dat blijft niet onopgemerkt in zijn werk. Afgelopen jaar publiceerde hij de dichtbundel ‘Voorwaarts, nog niet vergeten’, over rood Zutphen in de periode 1900 – 1950. In dit werk komen twaalf socialisten naar voren die in Zutphen gewoond en gewerkt hebben.

Hiermee heeft Kempe het Jaar van de Sociale Geschiedenis extra kracht bij gezet en velen geïnspireerd. Kunst is naast een inspiratiebron ook een prachtige middel om de geschiedenis beter begrijpen. Ook de geschiedenis van het socialisme. Zijn dichtbundel is daar een voorbeeld van. Daarom maakt Pieter Bas Kempe als inspirator van sociale vooruitgang kans om de prijs Henri van den Bergh van Eijsinga 2022 te winnen. 


  • Charazad Zafzafi

Haar ouders wonen in de Boxtartstraat – een straat waarvan de bewoners te maken kregen met de gevolgen van de zoveelste mislukte renovatie. Hun kelder liep door de renovatie vol met water en zelfs de familiefoto’s raakten beschadigd.
Chahrazad Zafzafi vond dat haar ouders een fatsoenlijk huis verdienden. Ze besloot om in actie te komen, en bracht de Boxtartstraat bij elkaar. Samen trokken ze op naar Woonbedrijf Ieder1 om de verhuurder te confronteren met hun wanpraktijken.

Het leidde tot enkele verbeteringen, maar nog altijd hebben de ouders van Chahrazad te maken met de gevolgen van een mislukte renovatie. Daarom gaat ze door. 

Chahrazad is met recht genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eisinga-prijs 2022. Ze heeft laten zien wat de kracht van het collectief is, en is met haar bewonderingswaardige doorzettingsvermogen een inspiratiebron voor velen.


  • OBS De Waaier vanwege taalproject ‘Tel mee met taal’

Naast alle onderwijstaken waar scholen al de handen vol aan hebben, organiseert basisschool De Waaier veel extra activiteiten en ondersteuning voor de hele wijk waardoor kinderen én hun vaders en moeders zich ontwikkelen en kunnen meedoen in de samenleving. Een voorbeeld hiervan is het taalproject Tel mee met taal. Hierin werken wijkcentrum Waterkracht, de bibliotheek en andere organisaties samen.

Zij bieden een laagdrempelig programma op verschillende niveaus voor ouders die zich willen ontwikkelen ten aanzien van taal-, reken- en digitale vaardigheden. Daarnaast zet de school zich samen met verschillende partners in om de brede ontwikkeling van kinderen te stimuleren en ouders te ondersteunen waar dat nodig is voor optimale ontwikkelkansen voor de hele familie.

Dat een school ziet wat er nodig is in de wijk, een aanpak kiest buiten de gebaande paden en zich niet laat belemmeren door tegenslagen; dat is inspirerend. Daarnaast levert het een directe verbetering op in de levens van gewone mensen. Dat maakt OBS De Waaier een kanshebber voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2022.


Breng je stem uit op een van deze kandidaten, dit kan tot 20 februari. Daarna vindt de prijsuitreiking plaats.

Naar de stemming

Reactie toevoegen

U bent hier