h

SP: Energierekening belangrijkste opdracht nieuw college

25 februari 2022

SP: Energierekening belangrijkste opdracht nieuw college

Door de Russische inval wordt het verlagen van de energierekening de belangrijkste opdracht voor het nieuwe college, na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Dat zegt SP-fractievoorzitter Mart de Ridder. “De energierekening is nu al niet meer te betalen. Dat wordt alleen nog maar erger. Als we niets doen, leidt de stijgende energierekening tot stijgende armoede.”

De Ridder: “Door de Russische inval in Oekraïne kunnen we Russisch gas niet meer als vanzelfsprekend beschouwen. Ongeveer 15 procent van het gas dat Nederlanders gebruiken komt uit Rusland. Dit leidt tot enorme prijsstijgingen, terwijl veel mensen hun energierekening nu al niet meer kunnen betalen. De aardgasprijs ging donderdagochtend met tientallen procenten omhoog. Deze oorlog toont aan dat wij niet afhankelijk moeten zijn van energiegiganten, maar dat we als land een eigen energievoorziening moeten opbouwen.”

“Voor de duizenden Zutphenaren die wonen in een slecht geïsoleerde of slecht gerenoveerde woning is dit een financiële ramp,” stelt de SP voorman, “zij betalen zich nu al scheel. Maar iedereen die niet een energie-neutrale en aardgasloze woning heeft, gaat dit voelen.”

Daarom moet het nieuwe college het verlagen van de energierekening gaan zien als haar belangrijkste opdracht, vinden de socialisten. Zij willen dat de gemeente kiest voor een betere en snellere aanpak voor verduurzaming. De huidige aanpak werkt niet, vindt de SP. “Mensen moeten nu zelf betalen voor verduurzaming, maar wie steekt zich nou gemakkelijk voor tienduizenden euro’s in de schulden voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie, terwijl die al moeite heeft de studieschuld, hypotheekschuld en andere schulden af te lossen, omdat alles duurder wordt?”

De SP wil een collectieve aanpak, in plaats van de huidige individuele aanpak. De enige manier waarop dat volgens de Zutphense socialisten kan, is door middel van de oprichting van een ‘Gemeentelijk Energiebedrijf’.

Mart de Ridder: “Het idee is simpel: Nu moeten mensen zichzelf diep in de schulden steken om te verduurzamen. Met een Gemeentelijk Energiebedrijf kan de gemeente dat voor de mensen doen. Dat heeft een groot voordeel: de gemeente kan veel goedkoper geld lenen, en door de schaal van de aanpak veel goedkoper werken.”

Met een Gemeentelijk Energiebedrijf kunnen mensen hun huis laten isoleren, warmtepompen aan laten leggen en zonnepanelen op hun daken laten leggen, zonder dat het hen iets kost. De zonnepanelen en warmtepompen blijven eigendom van het energiebedrijf. Inwoners betalen vervolgens een lage energierekening. De gemeente betaalt daarvan de schulden af.

Deze collectieve aanpak is volgens De Ridder een veel betere strategie dan de huidige individuele aanpak.  “De gemeente geeft bakken geld uit aan duurbetaalde energiecoaches, webinairs van energieloketten of vouchers, maar het zet geen zoden aan de dijk. Met de huidige aanpak kunnen alleen de Zutphenaren met geld hun energierekening verlagen, omdat zij zonnepanelen, warmtepompen en isolatie kunnen betalen. De rest zal de komende maanden en jaren geconfronteerd worden met steeds verder oplopende energierekeningen. Dat is oneerlijk en het werkt helemaal niet.”

De Ridder: “Een Gemeentelijk Energiebedrijf kan wat duizenden individuen niet kunnen, hoeveel duurbetaalde energiecoaches je er ook op zet. Het is sneller, beter en goedkoper. Het is de enige oplossing voor de energiecrisis.”

Reactie toevoegen

U bent hier