h

O.B.S. De Waaier wint Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2022

14 maart 2022

O.B.S. De Waaier wint Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2022

Foto: Mathijs ten Broeke

Openbare Basisschool De Waaier is de winnaar geworden van de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2022. De prijs is een initiatief van de SP en wordt uitgereikt aan de grootste en belangrijkste inspirator voor sociale vooruitgang.

Dit is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt. Sinds het ‘Jaar van de vergeten eeuw’ in 2021, reikt de SP deze speciale prijs uit. De prijs is vernoemd naar de Zutphense 19de eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig.

SP-afdelingsvoorzitter Nils Müller bracht maandag 14 maart een bezoek aan O.B.S. De Waaier, waar de prijs in ontvangst werd genomen door een schoolplein vol kinderen, ouders en leerkrachten. ‘Het onderwijs heeft het moeilijk,’ zegt Müller, ‘ze krijgen te weinig geld, te weinig vertrouwen en er is een groot lerarentekort. Ondanks die tegenslag, speelt deze school het klaar om een enorm belangrijke, verbindende rol te spelen in hun buurt. Dat is inspirerend, omdat het ons laat zien waarom sociale strijd nodig is én omdat het ons laat zien met welk doorzettingsvermogen die strijd gevoerd moet worden.’

‘Wij vinden het geweldig om de prijs te hebben gewonnen,’ aldus schooldirecteur Karin Derksen, ‘voor team is het ook een stukje erkenning voor het werk dat zij doen. Naast dat zij leerkracht zijn, verzetten ze nog veel meer werk. Ze leggen contacten met de ouders, met de hele familie, met de hele wijk. Niet alleen het kind zien, maar die hele familie – dat is cruciaal.’

De school heeft de oorkonde, zaadjes voor de moestuin en de wisseltrofee in ontvangst genomen. Volgend jaar gaat de wisseltrofee door naar de volgende winnaar. Wil je iemand nomineren voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2023? Dan kun je vanaf vandaag mailen naar zutphen@sp.nl .

Reactie toevoegen

U bent hier