h

SP helpt bij aanvraag energietoeslag

16 juni 2022

SP helpt bij aanvraag energietoeslag

Foto: SP

Vrijwilligers van de SP zijn deze maand begonnen met het helpen van mensen in Zutphen en Warnsveld bij het aanvragen van de energietoeslag. De gemeente keert eenmalig € 800,- uit aan inwoners met een laag inkomen, als compensatie voor de exploderende energierekeningen. Maar lang niet iedereen weet of die hier recht op heeft en wat ervoor nodig is om die € 800,- te krijgen. Omdat die toeslag terecht moet komen bij iedereen die hier recht op heeft, is de SP deze actie gestart.

SP-fractievoorzitter Mart de Ridder: “Net als alle andere toeslagen is ook de energietoeslag slechts een doekje tegen het bloeden. Het is een schijnoplossing van politici, om niks te hoeven veranderen aan de lage lonen en de hoge kosten. De energiebedrijven blijven dikke winsten maken en de regering weigert de winstbelasting te verhogen of nog beter: de commerciële energiemarkt in democratische handen te brengen. Nu we het moeten doen met slechts een energietoeslag, gaan wij er in ieder geval voor zorgen dat iedereen die er recht op heeft deze krijgt.”

In juli en augustus gaan SP’ers de buurten in om zoveel mogelijk mensen te spreken die in aanmerking komen voor de eenmalige € 800,-. Tot nu toe hebben vrijwilligers van de SP al bij een tiental mensen geholpen met de aanvraag, mensen die dit bedrag anders waren misgelopen terwijl ze het juist hard nodig hebben. Ook per e-mail kunnen mensen bij de SP terecht voor hulp en vragen over het aanvragen van de energietoeslag. Neem contact op via zutphen@sp.nl

Om te voorkomen dat mensen financieel klem komen te zitten, zouden volgens de SP veel meer huishoudens recht moeten krijgen op deze toeslag. Op dit moment ligt dat bedrag op € 2.027,46 netto per maand voor gezinnen. "Veel te laag," stelt De Ridder. Voor gezinnen maar ook voor AOW'ers zou dat bedrag omhoog moeten. De SP-fractie zal hiertoe een voorstel doen in de gemeenteraad.

Reactie toevoegen

U bent hier