h

SP wil debat over afbraakplannen nieuw college

2 juni 2022

SP wil debat over afbraakplannen nieuw college

Foto: SP

De Zutphense SP-fractie wil donderdagavond eerst een inhoudelijk debat over het coalitieakkoord voordat de raad stemt over de nieuwe wethouders. De reden daarvoor is dat de SP zich zorgen maakt over de plannen die in het akkoord staan, op basis waarvan de wethouders worden aangesteld.

SP fractievoorzitter Mart de Ridder: ‘We zien dat het nieuwe college veel afbreekt daar waar de afgelopen jaren hard aan is gewerkt.” Daarmee doelt hij op de gepresenteerde plannen voor woningbouw, de industriehaven en afval. “We gaan met deze plannen een flinke stap terug in de tijd.”

Zo staat er in het coalitieakkoord dat er meer dure huurwoningen gebouwd gaan worden in plaats van daadwerkelijk betaalbare woningen. Dat laatste was een standpunt van de raad bij het initiatiefvoorstel betaalbare wonen uit 2021. Het is op opvallend dat beoogd wethouder wonen Bloem (PvdA) nu als wethouder gelijk zijn eigen plannen voor betaalbaar wonen aan de kant zet.

De coalitieplannen over afvalbeleid vallen ook verkeerd bij de fractievoorzitter van de Socialisten: ‘Het verzet tegen het wegbezuinigen van de grijze container blijft groeien, toch staat er in het coalitieakkoord dat men grondig onderzoek wil doen naar een systeem met ondergrondse containers. Dit zal meer weerstand oproepen dan dat het goed zal doen.’

Verder vindt de SP dat het raar is dat de wethouders eerst beëdigd worden en de raad weken later pas met elkaar mag discussiëren over het gemaakte coalitieakkoord. ‘Wethouders hoor je pas aan te stellen als we weten waar ze überhaupt mee bezig gaan op het stadhuis. Niet andersom.’

Reactie toevoegen

U bent hier