h

SP: Verlaag energierekening door gratis zonnepanelen

21 oktober 2022

SP: Verlaag energierekening door gratis zonnepanelen

Foto: SP Zutphen

Als het aan de SP ligt, gaat de gemeente Zutphen gratis zonnepanelen leggen bij iedereen die dat wil. De SP presenteert op zaterdag 22 oktober een plan waar dat in staat. Het doel is de energierekening van Zutphenaren drastisch te verlagen.

Nu steeds meer vaste energiecontracten aflopen, merkt een groeiende groep mensen dat de energieprijzen stijgen. Zeker Zutphenaren die wonen in een slecht geïsoleerde woning zonder zonnepanelen betalen de hoofdprijs. De SP vindt energie een basisvoorziening. Niemand zou zich er blauw aan moeten betalen. Daarom presenteren de Zutphense socialisten een plan: ‘Zon voor Allen’. In dat plan staat hoe de gemeente de energierekening van inwoners verlaagt, namelijk door bij iedereen gratis zonnepanelen te leggen.

“Zon voor Allen is een nieuwe manier van denken,” stelt SP raadslid Gert Müller, initiatiefnemer van het plan, “in plaats van dat iedereen individueel zonnepanelen aanschaft en daar subsidie voor vraagt, regelen we het collectief. De gemeente gaat Zutphen straat voor straat van zonnepanelen voorzien, zodat bij iedereen de energierekening daalt.”

De afgelopen maanden heeft de SP onderzoek gedaan naar uitvoering van het plan. Er zijn gesprekken geweest met inwoners, met andere politieke partijen, met de gemeente Zutphen, de wethouder en met organisaties als lokale energiecoöperatie Zutphen Energie.

Müller: “Zonder uitzondering was iedereen enthousiast, alhoewel men ook voorzichtig wordt van zo’n nieuwe manier van denken. Daarom willen we een publiek debat op gang brengen over de vraag: Is het niet hoog tijd dat de gemeente het initiatief neemt om bij iedereen gratis zonnepanelen te leggen?”

De komende tijd zal de SP steun verzamelen voor het plan. Vrijwilligers gaan de deuren langs om handtekeningen te verzamelen. Op vrijdag 18 november zal de SP een informatieavond organiseren in de Burgerzaal. Uiteindelijk wil de SP samen met andere fracties een initiatiefvoorstel indienen in de gemeenteraad.

Iedereen die dat wil kan zijn steun uitspreken via zutphen.sp.nl/zonvoorallen

Ik doe mee

Reactie toevoegen

U bent hier