h

NOMINATIES BEKEND VOOR HENRI VAN DEN BERGH VAN EIJSINGA-PRIJS 2023

2 februari 2023

NOMINATIES BEKEND VOOR HENRI VAN DEN BERGH VAN EIJSINGA-PRIJS 2023

Voor de derde keer reikt de SP de ‘Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs’ uit. De jaarlijkse prijs werd in 2021 in het leven geroepen tijdens het Zutphense Jaar van de Sociale Geschiedenis en is bedoeld voor de grootste inspirator van sociale vooruitgang. Vanaf 1 februari kan iedereen stemmen op zutphen.sp.nl op degene die volgens hem of haar het meest de prijs verdient.

De prijs is vernoemd naar de Zutphense 19de eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig.

EEN TOELICHTING OP DE GENOMINEERDEN


Actiegroep Haydnstraat

De energierekening stijgt. Door de privatisering van onze energiebedrijven, vragen de energieleveranciers torenhoge prijzen zodat ze hun winsten hoog kunnen houden. Zeker als je woont in een huurwoning die niet gerenoveerd is, merk je dat. Bewoners aan de Haydnstraat hebben hun thermosstaat op 16 graden staan. Ondertussen hebben ze last van schimmel. Het advies dat ze vaak te horen krijgen: zet maar een raam open en stook maar goed. Onbetaalbaar in deze tijden en bovendien slecht voor het klimaat. Bewoners aan de Haydnstraat besloten het er niet bij te laten zitten. Zij schreven een brief en trokken samen op naar het kantoor van hun verhuurder, Woonbedrijf Ieder1. Het resultaat laat zich direct gelden: een geplande renovatie wordt vervroegd uitgevoerd en op korte termijn worden de grootste gebreken verholpen, zo heeft de verhuurder toegezegd.

Dit praktische voorbeeld van hoe gezamenlijke strijd direct vooruitgang kan afdwingen, kan een inspiratiebron zijn voor andere huurders om verbetering van hun woning te krijgen.


Chauffeur Marga Hubers

Chauffeurs van taxibedrijf TCR zijn sinds de zomer van 2022 samen met SP en FNV actie aan het voeren voor eerlijk loon. TCR levert ook chauffeurs voor PlusOV, bekend van onder andere het leerlingenvervoer in de gemeente.

Chauffeur Marga Hubers sprak in de Zutphense gemeenteraad in: ‘Ik ben alleenstaande ouder met een studerende dochter, van het werk dat ik deed kon ik jarenlang redelijk rondkomen. Ik leef nu op 50 euro in de week en ben een werkende arme.’ In november stemde de gemeenteraad in met het SP-voorstel om het taxibedrijf op het matje te roepen, omdat het bedrijf de chauffeurs minder loon betaalt dan de gemeente aan hen vergoedt.

Marga en haar collega’s doen zeer belangrijk werk en daar zijn we trots op. Hun strijd is nog altijd gaande. Hun volharding is inspirerend.


Marije Lander in actie voor behoud ziekenhuis

Al jaren staat de toekomst van het ziekenhuis in Zutphen ter discussie. In 2021 kwam de SP in actie. Meer dan 400 Zutphenaren stuurden persoonlijke brieven naar de directie, waarin ze uitlegden waarom de nabijheid van het ziekenhuis voor hen zo van belang is. Eén van hen was Marije Lander. Haar kind Elin heeft epilepsie en daarom is het belangrijk voor haar dat er een ziekenhuis dichtbij is. Tegen Hart van Nederland vertelde zij: ‘Elin heeft soms zulke zware aanvallen met kaakklemmen, schuimen, weg zijn. Daarom moeten we op tien minuten afstand van een ziekenhuis wonen.’

De komst van Rolf de Folter, de nieuwe ziekenhuisbaas, bracht in 2022 de hoop op het voorbestaan van het ziekenhuis met zich mee. Een rustig inwerkprogramma zat er voor hem niet in. Op zijn eerste officiële werkdag moest hij meteen aan de bak. Marije Lander stond samen met andere verontruste inwoners en de SP bij het ziekenhuis op de stoep om de nieuwe bestuurder een ‘hart voor de zorg’ aan te bieden, met daarop de vraag of hij net zoals het personeel en patiënten zich volledig in zou zetten voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Kort daarop kwam het bericht naar buiten dat Gelre Zutphen een volwaardig ziekenhuis zal blijven.

Met een kabinet waarin de VVD de scepter zwaait en een zorgstelsel doordrenkt van marktwerking, blijft de strijd voor het voortbestaan van het ziekenhuis een permanente strijd. Er zal steeds weer actie nodig zijn, als directies en bestuurders weer geld zien in het sluiten van het ziekenhuis. Het zijn mensen als Marije Lander die dat in het verleden wisten te voorkomen, en het zijn mensen als Marije Lander die dat ook in de toekomst zullen moeten doen. Daarom is ook zij met recht genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2023.

Stem hier

Reactie toevoegen

U bent hier