h

Zutphenaren en SP bezetten ziekenhuis, baas Pier Eringa komt over de brug

21 april 2023

Zutphenaren en SP bezetten ziekenhuis, baas Pier Eringa komt over de brug

Foto: SP

De bezetting van de hal in het Zutphense ziekenhuis die vrijdagochtend begon, is ’s avonds met succes geëindigd: De groep inwoners en SP’ers hebben de druk net zolang opgevoerd totdat ziekenhuisbaas Pier Eringa zich overgaf en de afspraak maakte om zaterdag openbaar in gesprek te gaan over de toekomst van het ziekenhuis.

Woensdag maakte Eringa bekend dat hij nog een schep bovenop de afbraakplannen doet. Mogelijk zouden er nog meer afdelingen weg moeten uit Zutphen, naast de verplaatsing van verloskunde en het uitkleden van de Spoedeisende Hulp per 1 juli.

Daarom zijn ruim 25 Zutphenaren, zorgmedewerkers en SP’ers vrijdagochtend verhaal gaan halen. Dit mondde uit in een zogenoemde ‘sit in’, omdat Eringa weigerde in gesprek te gaan. Tijdens de dag hebben zo’n 500 mensen hun steun betuigd aan de actievoerders, voor behoud van het ziekenhuis. Ook kregen zij tussendoor koffie en zelfs pizza’s aangereikt door sympathisanten. In de hal van het ziekenhuis hing 25 meter aan persoonlijke verhalen waarom het ziekenhuis moet blijven. Er klonken strijdliederen en toespraken, onder andere van SP Tweede Kamerlid Jimmy Dijk die langs kwam.

Na onderhandelingen met de politie en het ziekenhuisbestuur, is de eis ingewilligd: Eringa gaat openbaar in gesprek over het behoud van het ziekenhuis. Een grote overwinning voor de actievoerende zorgmedewerkers, Zutphense inwoners en de SP die zich vanaf 10 uur in de hal van het ziekenhuis verzameld hadden om dit voor elkaar te krijgen. Eringa zal zaterdag kritisch bevraagd worden door de actievoerders. En SP-Kamerlid Jimmy Dijk heeft een debat aangevraagd met de Minister van Volksgezondheid.

Zutphense SP-fractievoorzitter Mart de Ridder: 'Het is een overwinning voor de Zutphense gemeenschap dat Pier Eringa na de druk die we opgevoerd hebben, nu toch dit weekend met de samenleving in gesprek wil. Er moet nu wat gebeuren. Morgen kan hij laten zien aan welke kant hij staat: de kant van het zorgpersoneel en inwoners, of aan de kant van banken en zorgverzekeraars.'

Zie ook de berichten in de nieuwsmedia die hierover verschenen:

Reactie toevoegen

U bent hier