h

Kamerleden SP, PvdA, GL, BBB en CU spreken zich uit voor behoud ziekenhuis

9 mei 2023

Kamerleden SP, PvdA, GL, BBB en CU spreken zich uit voor behoud ziekenhuis

Foto: SP

Kamerleden of hun vertegenwoordigers van SP, PvdA, GL, BBB en CU hebben vanavond hun steun uitgesproken voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Tientallen inwoners, personeelsleden en patiënten wachtten hen op toen zij bij raadszaal van Zutphen naar binnen wilden gaan om een besloten vergadering over het ziekenhuis bij te wonen. Zij vroegen hen de brandbrief aan minister Kuipers mede te ondertekenen.

Een grote haag van inwoners, personeelsleden en patiënten wachtten de Kamerleden en gemeenteraadsleden op bij de ingang van de gemeenteraad. Eén voor één werd hen door oud ziekenhuis werknemer, Melia Kooij-Van der Leur en Marije Lander, moeder van een kind die vanwege epilepsie een spoedeisende hulp in de buurt nodig heeft, gevraagd de brief te ondertekenen. Sommigen deden dat, zoals Jimmy Dijk van de SP, die ook eerder aanwezig was bij de bezetting van de ziekenhuishal en de confrontatie met ziekenhuisbaas Pier Eringa.

Joba van den Berg van het CDA wilde de brief niet ondertekenen, omdat zij dat vanuit principe 'nooit doet', maar beloofde de menigte wel haar uiterste best te gaan doen om zich in te zetten van het behoud van een volwaardig ziekenhuis. Het lokale CDA raadslid Mark Purperhart wilde wel tekenen en moedigde zijn partijgenoot aan hetzelfde te doen. Wieke Paulusma van D66 weigerde de brief te ondertekenen en de VVD glipte stiekem langs de menigte heen naar binnen. Abel van Dijken, het lokale raadslid van CU, vermeldde dat hun Kamerlid Nico Drost verhinderd was en zette namens hem zijn handtekening onder de brief. Vorige week riep een groep inwoners, personeel en patiënten ziekenhuisbaas Pier Eringa op om de brandbrief te ondertekenen. Hij weigerde dat.

De actie werd georganiseerd door de SP. De partij beloofde ook een bus te huren om de brief, die nu ondertekend is door heel veel raadsleden en Kamerleden van de SP, PvdA, GL, BBB en CU, gezamenlijk aan minister Kuipers te overhandigen. Aansluiten kan door een mail te sturen naar zutphen@sp.nl .

Reactie toevoegen

U bent hier