h

(Be)houd ons zwarte kratje en grijze container

7 januari 2024

(Be)houd ons zwarte kratje en grijze container

Foto: SP Zutphen

Inwoners van onze gemeente voelen zich terecht overvallen door het bericht van de gemeente dat zij per januari zelf maar hun glasafval moeten wegbrengen omdat het zwarte kratje afgeschaft wordt. Nu al zijn de gevolgen zichtbaar door de afvalchaos die zich ophoopt in onze wijken. De SP staat aan de kant van de inwoners die hier de dupe van zijn. Het zwarte kratje moet terugkomen en de grijze container behouden blijven.

Het afschaffen van het zwarte kratje is de volgende stap in de plannen van wethouder Verschure (Burgerbelang) om een goed werkend systeem, waarin ons afval netjes opgehaald en verwerkt wordt zodat we een schone en opgeruimde gemeente hebben, de nek om te draaien.

De Zutphense politiek heeft namelijk bedacht waarin iedereen nu zelf maar voor de afvoer van ons afval moet gaan zorgen. Met name mensen die slecht ter been zijn maar ook alle anderen die gewoon betalen om van hun afval af te komen worden hierdoor hard geraakt. Mensen wordt met de slogan “een beter milieu begint bij jezelf”, wijs gemaakt dat er geen afval bestaat, maar alleen grondstoffen. Daarom moeten mensen zelf maar goed voor het milieu zorgen, terwijl de industrie in hun jacht naar winst er een puinhoop van maakt.

Afgelopen week zagen we dat er door dit nieuwe systeem in rap tempo een grote afvalberg ontstaat waar iedereen nadeel van ondervindt. Dit nieuwe systeem werkt dus voor geen meter, inwoners en het milieu zijn de dupe, terwijl de afvalbedrijven meer verdienen met hun “handel”. Want in plaats van bijvoorbeeld ons zorgvuldig gescheiden plastic te recyclen, is Nederland koploper in Europa als het gaat om dumping van plastic in Zuidoost-Azië, alleen omdat dit goedkoper is. En dit alles is geen toeval. De Zutphense politiek zit op schoot bij de afvalindustrie en misleidt inwoners met zogenaamde 'groene argumenten'.

De SP staat aan de kant van die mensen die door dit onrechtvaardige afvalbeleid keihard geraakt worden en zal zich samen met hen blijven inzetten om het zwarte kratje en de grijze container te behouden.

Reactie toevoegen

U bent hier