h

Succes in campingstrijd, jaar langer verblijf en eerlijke vergoeding voor recreanten camping Warnsveld

15 maart 2024

Succes in campingstrijd, jaar langer verblijf en eerlijke vergoeding voor recreanten camping Warnsveld

Sinds buitenlandse investeerders de camping in Warnsveld opkochten hebben recreanten samen met de Zutphense SP actie gevoerd tegen de plannen van Yoko Village, met succes.

En dat succes is niet uit de lucht komen vallen, daar is maandenlang voor gestreden. Eind augustus krijgen de recreanten te horen dat de camping overgenomen wordt. Wat hun lot in dat alles is, blijft lang onbekend. Wel wordt snel duidelijk dat er voor betaalbaar recreëren geen plek meer zou zijn.

De recreanten komen in contact met de lokale SP, mede omdat ze zien dat door het hele land betaalbare campings worden opgekocht door (internationale) investeerders, investeerders die vaak uit arrogantie en winstmaximalisatie vergeten welke regels nageleefd moeten worden en welke rechten recreanten hebben. Één van de recreanten zou het in de Volkskrant heel mooi zeggen: 'Het is alsof er weer wat voor de gewone man verloren gaat.'

Dat gebeurt ook op camping Warnsveld. In de maanden die komen, wordt meer en meer duidelijk. Wanneer Yoko Village officieel eigenaar is, wordt tegen de actiegroep gezegd dat ze voor het einde van het jaar de locatie schoon moeten achterlaten. Dat dat tegen recreantenrechten ingaat en recreanten recht hebben op minimaal een jaar verlenging, wordt even niet vermeld.

De groep komt meteen in actie. Door de gemeenteraad in hun strijd mee te krijgen, interviews in de Stentor, de Volkskrant en OmroepGelderland en contact met de gemeente zorgen ze voor genoeg maatschappelijke- en politieke druk dat Yoko Village terugkomt op hun dreigement.

Het jaar waar ze recht op hebben dwingen ze met succes af, maar daar blijft het niet bij. Yoko Village ziet door deze toezegging hun plannen voor 2024 voor een groot deel in het water vallen, en gaat in overleg met de recreanten kijken naar uitkoop voor het laatste jaar.

Dat laatste is nu afgerond. Alhoewel de directe strijd tussen recreanten en de private investeerder is gestopt, is de strijd tussen investeerder en gemeente + provincie nog volop gaande.

SP-fractievoorzitter Mart de Ridder is trots op de actievoerders. 'Sinds augustus heb ik met deze groep strijdbare mensen mogen optrekken. Hun actiebereidheid en doorzetvermogen werkte aanstekelijk. Het toont ook echt aan dat de campingstrijd tegen private investeerders broodnodig is. Door het hele land wordt er met succes gestreden, in Warnsveld zijn we ook zeker nog niet klaar.'

Over de landelijke campagne tegen private opkopers is hier meer te lezen

Reactie toevoegen

U bent hier