h

Wethouder wonen weigert kant te kiezen van bewoners

29 april 2024

Wethouder wonen weigert kant te kiezen van bewoners

Foto: SP

''Staat u aan de kant van Zutphense huurders of van wegkijkend Woonbedrijf Ieder1?''. Met deze vraag riepen de bewoners van de Praebsterkamp, Hemonystraat en de Weg naar Laren wethouder Jasper Bloem (wonen, PvdA) op aan hun kant te staan in een kwestie die speelt tussen huurders en het woonbedrijf Ieder1. Wethouder Bloem koos niet de kant van de bewoners maar bleef neutraal.

Al maandenlang trekken huurders aan de bel om een fatsoenlijke ongemakkenvergoeding te krijgen, maar Woonbedrijf Ieder1 weigert vooralsnog om huurders tegemoet te komen. Om hun boodschap kracht bij te zetten wilden de huurders, gesteund door de SP, een kompas overhandigen zodat wethouder Bloem kan laten zien aan welke kant hij staat. Hij weigerde om zich aan te sluiten bij de huurders toen ze hun verhaal vertelden, maar koos voor een gulden middenweg om een gesprek aan te gaan met woonbedrijf Ieder1.

Tijdens de ‘verduurzaming’, die meer wegheeft van een renovatie of verhuizing, krijgen huurders te maken met veel ongemakken. Stof dat opwaait door het hele huis, de vloer die er voor een paar dagen uit ligt en spullen die moeilijk bereikbaar zijn. Een bewoner verwoordt het als volgt: ‘Dit raakt niet alleen ons huis, ook ons thuis. Het enige dat we willen is juiste en duidelijke communicatie en een fatsoenlijke ongemakkenvergoeding voor alle gevolgen die de ‘verduurzaming’ heeft. Dat is toch niet te veel gevraagd?’.

In januari hebben de bewoners zich verenigd. De SP helpt sindsdien om op te komen voor waar de bewoners recht op hebben: een fatsoenlijke behandeling tijdens deze werkzaamheden in huis. Woonbedrijf Ieder1 heeft de verantwoordelijkheid om zijn huurders – die elke maand netjes hun huur overmaken – netjes te behandelen, maar vooralsnog sluiten ze hun ogen voor de zorgen van huurders. ‘We hebben als huurders alle mogelijke wegen bewandeld en kunnen nergens terecht met ons verhaal, ondanks dat we door de klachtencommissie in het gelijk zijn gesteld. Moeten we straks naar de rechter om ons gelijk te halen?’ aldus de bewoners.

Reactie toevoegen

U bent hier