h

De aanhouder wint! de Genestetplein heeft nieuwe speeltuin.

20 mei 2024

De aanhouder wint! de Genestetplein heeft nieuwe speeltuin.

Foto: SP

Het is het eindresultaat van jarenlang actievoeren van de SP en omwonenden, het spiksplinternieuwe natuurspeeltuintje op het de Genestetplein. Paula Kluin, SP'er die sinds het begin betrokken is bij de actie: 'Het heeft even mogen duren, maar ik ben zo trots op iedereen die heeft meegeholpen.'

Roest en ander speelgevaar

Het is 2018 als ouders alarm slaan over de staat van het speeltuintje bij hen voor de deur. Het speeltuintje is aan het roesten, en het speelmateriaal is niet meer veilig te noemen. Samen met de Zutphense SP maken ze in september 2018 een actieplan om het afgeschreven speeltuintje te vervangen. Zelfs het stadsbestuur schrikt van de staat van de speeltuin. December 2018 komt het verlossende woord van het college, er moet en zal een nieuwe speeltuin komen.

Het verschil tussen toezeggen en aanpakken

Dit mooie nieuwsbericht is in mei 2024 geschreven, zes jaar na de eerste actie voor vervanging. En dat bleken zes lange jaren te zijn. Nadat de wethouder toezegt het parkje te vervangen, moet de gemeente miljoenen bezuinigen. Het de Genestetplein krijgt te horen dat er geen geld is om deze nodige vernieuwing te betalen.

De Prijsvraag

Terwijl de gemeente vooral druk is met bezuinigen, komt er een andere mogelijkheid bovendrijven. In 2022 komt er een prijsvraag vanuit de provincie: De Groene Icoon projecten. Inwoners uit Gelderland kunnen via een prijsvraag geld krijgen om hun stad te vergroenen. De actiegroep kiest ervoor om mee te doen met de prijsvraag. Hun plan voor een groene speeltuin in de buurt wint uiteindelijk de competitie. Door deze subsidie kan er eindelijk een schep in de grond.

Winst

En nu, mei 2024, komt er een einde aan jarenlang actievoeren voor een goed onderhouden speeltuin. Kluin: 'In het bijzonder wil ik Miranda en Yvette heel erg bedanken voor al die jaren dat ze zich hebben ingezet voor hun eigen buurt. Zo zie je wel dat als je samen opstaat, je ook echt verandering kan afdwingen. Ook al duurt het zes jaar.'

 

Reactie toevoegen

U bent hier