Verkiezingsprogramma 2010 - een veilige gemeente
Een veilige gemeente is niet alleen een gemeente waar voldoende politie en brandweer aanwezig is, maar ook een gemeente waar je je veilig voelt. Het is wat dat betreft nodig dat politie, ambulance en brandweer op tijd aanwezig kunnen zijn bij een calamiteit.
Wijkagenten
De SP pleit ervoor dat er op het politiebureau van Zutphen overdag en ’s avonds altijd minimaal 2 agenten aanwezig zijn om de aanrijtijd bij incidenten zo klein mogelijk te houden en om aanspreekbaar te zijn voor de burgers. De SP vindt dat er in het nieuwe Kulturhus in Warnsveld en in andere wijkcentra een klein kantoor moet komen voor de wijkagent. De wijkagent doet zijn ronde in de wijk op basis van een volledige werkweek en is op het wijkkantoor op bepaalde uren bereikbaar.
Voor alle wijken van Zutphen geldt dat de wijkagent een belangrijke rol speelt in het aanpakken van onveilige situaties in de wijken. Een wijkagent kent immers de wijk op zijn duimpje en kan zowel preventief als repressief goed werk doen. De wijkagent kan zijn werk echter alleen goed doen als de bewoners weten wie hun wijkagent is en hoe en ook waar hij bereikbaar is. De SP zou ook graag zien dat foto’s en telefoonnummers van de wijkagenten (van de telefoon die zij in diensttijd gebruiken) op de website van de gemeente en in de gemeentegids te vinden zijn.
Stadswachten
De SP is blij met de stadswachten. Zij verrichten goed werk. Maar het is wel verwarrend dat sommige stadswachten wel en anderen niet verbaliserend kunnen optreden. Voor de gewone burger is vaak het onderscheid niet te zien. De functie van stadswacht is ooit bedoeld als een doorstroombaan naar de reguliere politie of een beveiligingsbedrijf en de SP vindt dat dit ook in de praktijk zo moet functioneren. Werkloze mensen kunnen op deze manier (weer) aan een baan geholpen worden.
De rechtbank moet helemaal blijven
In de plannen (in 2008) van het ministerie van justitie zou de Zutphense rechtbank nog slechts een dependance zijn van Arnhem. De SP heeft daar behoorlijk tegen geageerd. Want: de werkdruk voor rechters nog steeds toe. Bovendien is Zutphen hèt centrum voor juridische opleidingen en kent de stad een groot aantal advocatenkantoren. Jaarlijks bezoeken zo’n 18000 juristen de stad. Kortom: de rechtbank moet helemaal blijven! Gelukkig heeft de minister die plannen uiteindelijk teruggedraaid. De SP zal er ook in de toekomst voor waken dat de rechtbank niet uit Zutphen verdwijnt.
Een economisch veilige gemeente
De SP is van mening dat iedereen recht heeft op een minimum-inkomen en dat de verschillen in inkomens niet te groot mogen zijn. Dit noemen wij economische veiligheid.
Burgers die niet aan het begin van de maand weten of zij aan het eind van de maand nog geld hebben voor de dagelijkse boodschappen, voelen zich niet veilig in de maatschappij. Zij kunnen niet volledig deelnemen aan het maatschappelijke verkeer (sportvereniging, bibliotheek, schouwburg, muziekles, etc.) en kunnen wellicht eventuele gezondheidsproblemen niet oplossen. Zeer grote verschillen in inkomens zijn in onze ogen een vruchtbare bodem voor maatschappelijke spanningen, onvrede en verzet. Dit moet te allen tijde voorkomen worden. Een economisch veilige gemeente zorgt er daarom voor dat het haar burgers niet aan middelen ontbreekt om in de basisbehoeften te voorzien.
ONZE PUNTEN OP EEN RIJTJE:
- Grote rol voor de wijkagent;
- Duidelijkheid m.b.t. bevoegdheden stadswachten;
- De rechtbank mag niet wegbezuinigd worden;
- Een veilige gemeente betekent ook een economischveilige gemeente met financiële waarborgen voor iedereen.
Download het programma (PDF, 9 MB)