h

SP krijgt liever geen gelijk

21 september 2006

SP krijgt liever geen gelijk

De SP heeft als enige tegen een nieuwe werkwijze van de gemeenteraad gestemd. (SP tegen papieren vernieuwing) Met veel ophef is sinds september deze nieuwe vergaderwijze gestart.

Voor veel raadsleden is het niet te volgen hoe het nu precies moet, laat staan dat er nu meer burgers op af zullen komen. Helaas heeft de Zutphense Koerier al twee keer ons gelijk beschreven (zie hieronder). Eerlijk gezegd hadden we liever ongelijk gehad. Het is namelijk een kostbare operatie. Op jaarbasis moet er € 36.000,- bij om meer burgers te betrekken. Graag horen we van u ideeën die wel werken om mensen meer te betrekken bij de politiek. Laat het ons weten via: zutphen@sp.nl


Persbericht: Zutphense Koerier 13 september 2006

'Kringgesprekjes' Nieuwe vergaderwijze gemeenteraad negeert burger

door ERIC KLOP

ZUTPHEN - De Zutphense gemeenteraad heeft zich in haar nieuwe manier van vergaderen gerevancheerd voor de abominabele generale repetitie van twee weken geleden. Het streven om met het zogeheten 'Forum' meer burgers bij de politieke besluitvorming te betrekken, is echter nog ver weg.

Afgelopen maandagavond bleek het qua vergaderorde redelijk voor elkaar. Niet dat alle volksvertegenwoordigers precies wisten wat tijdens 'presentatie','oordeelsvorming' en 'technisch blok' nou wel of niet is toegestaan, humoristische sketches voor twee heren en 'voorzittertje pesten' bleven nagenoeg uit. Wellicht kwam dat wel omdat de burger nog niet echt de weg naar het 'Forum' heeft gevonden.

Helaas is daar nu ook nog geen aanleiding voor. Voordat het Zutphense parlement zich rond 21.30 verzamelde in de raadszaal om daar als vanouds plenair klip en klaar besluiten te nemen, kwamen de onderdelen van het Forum richting burgers nauwelijks uit de verf. Zo was een ambtenaar die een presentatie deed over de nieuwe Inburgeringwet vrijwel niet te verstaan. Ook raadsleden hielden hun reacties en vragen letterlijk en figuurlijk binnen de eigen kring. Het publiek zat erbij en keek ernaar. Tip: schaf voor alle zaaltjes een geluidsinstallatie aan.

Het zogenoemde 'technisch blok', waarbij in dezelfde onversterkte ruimte 'twee hoog, zes achter' ondermeer het spreekrecht, van burgers en het vragenhalfuurtje voor raadsleden aan bod kwamen, bracht te vaak verwarring teweeg. Oké, aanloopproblemen. Maar vaste prik zal zijn, dat een aantal raadsleden en wethouders elders in het oude stadhuis bij een Forumsessie moet opdraven. Waardoor vragen over geparkeerde Fietsen op het Stationsplein niet door de portefeuillehouder konden worden beantwoord. En opnieuw bleef de discussie ingekapseld binnen de kring van het pluche. Het leek meer een verjaarspartijtje dan een openbaar debat. De 'kringgesprekjes' deden sterk terugverlangen naar de goeie ouwe situatie waarin raadsleden en wethouders achter de microfoon plaatsnemen, zodat vraag en antwoord daadwerkelijk de publieke tribune bereiken.

Er is nog hoop. Naar verluidt overweegt het raadspresidium om het technisch blok inclusief publieksvriendelijke toppers als het vragenhalfuurtje en het burgerspreekrecht, weer plenair in de raadszaal te organiseren. Voorafgaand aan de presentatie- en oordeels vormende blokken. Gauw doen! En treedt vooral uit die kring. Anders sterft het Forum voor de inwoners van Zutphen een vroegtijdige dood. En dat was nou net niet de bedoeling...

SP tegen papieren vernieuwing

U bent hier